Volunteering at Youth Center of Epirus

Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης είχε διάρκεια 15 μηνών και φιλοξένησε συνολικά 14 εθελοντές από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μαρτινίκα, τη Δανία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Αυτό ήταν ένα ξεχωριστό σχέδιο, μιας και η ενέργεια και τα κίνητρα αυτών των εθελοντών βοήθησαν τον οργανισμό μας και τους ωφελούμενούς μας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον Covid-19.

 

Στο πλαίσιο του σχεδίου, συμμετείχαν μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι εθελοντές που εργάζονταν καθημερινά σε διάφορους τομείς. Όταν το επέτρεπαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19, οι εθελοντές συνεργάζονταν με παιδιά αιτούντων άσυλο ηλικίας 5-12, παρέχοντας καθημερινά δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης. Αυτές οι δραστηριότητες περιελάμβαναν εργαστήρια τεχνών και χειροτεχνίας, εργαστήρια υγιεινής, αθλήματα, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, υποστήριξη αγγλικής γλώσσας και βασική ψυχοκοινωνική παρακολούθηση. Οι δραστηριότητες εντός του Child Friendly Space επέτρεψαν στα παιδιά να μάθουν ενώ διασκεδάζουν, να κοινωνικοποιούνται και να παίζουν ενώ βρίσκονταν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Το Child Friendly Space υποστηρίχθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Intersos, η οποία ήταν υπεύθυνη της προσφυγικής δομής της «Αγίας Ελένης» όπου πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτές δραστηριότητες ΕΔΩ.

 

Το φθινόπωρο του 2020, ο οργανισμός μας Κέντρο Νέων Ηπείρου, ανέλαβε τη διαχείριση της δομής για ασυνόδευτους ανήλικους  «Άγιος Αθανάσιος», στο Ζαγόρι. Οι εθελοντές αυτού του σχεδίου ήταν εκεί για να υποστηρίξουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης για εφήβους ηλικίας 12-17. Οι δραστηριότητες κυμαίνονται από τέχνες, χειροτεχνίες, συζητήσεις, διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια, εργαστήρια και παρουσιάσεις έως και ποδόσφαιρο, γιόγκα, πεζοπορία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες βοήθησαν στην πρόοδο των ασυνόδευτων ανηλίκων ως προς τη μη τυπική εκπαίδευση σε θέματα όπως ο πολιτισμός και η διαπολιτισμική μάθηση, η γεωγραφία, η αγγλική γλώσσα, η συνεργασία και η επικοινωνία, η συναισθηματική νοημοσύνη, η κηπουρική, η δημιουργικότητα και οι καλλιτεχνικές δεξιότητες, η αφήγηση και η αυτοέκφραση, ο αθλητισμός, ο υγιής τρόπος ζωής, το μαγείρεμα, η κριτική σκέψη και πολλά άλλα. Επιπλέον, αυτές οι δραστηριότητες παρείχαν συχνά υποστήριξη και ευκαιρίες ενεργού δέσμευσης για τους νέους που πέρασαν το διάστημα του lockdown στη δομή χωρίς τις οικογένειες και τους φίλους τους και πολλές φορές χωρίς άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την δομή ΕΔΩ.

 

Εν τω μεταξύ, οι εθελοντές εργάστηκαν για τη δημιουργία διαδικτυακού περιεχομένου σε διάφορα πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Περιεχόμενο όπως άρθρα, γκαλερί φωτογραφιών και βίντεο δημιουργήθηκαν και κοινοποιήθηκαν στο κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Μερικά παραδείγματα αυτών των έργων περιλαμβάνουν ένα άρθρο και μια γκαλερί σχετικά με την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, μια συνέντευξη ενός πρόσφυγα, μια ενδιαφέρουσα σειρά από βίντεο με θέμα την λογοτεχνία, βίντεο από παραδοσιακές συνταγές φαγητών της Ηπείρου, ένα άρθρο σχετικά με τις συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, κωμικά βίντεο με θέμα την ελευθερία του λόγου και το ρατσισμό και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας μεταξύ άλλων. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα περιεχόμενα στην σελίδες μας τΗΧΟΣ και Ἀπειρωτᾶν

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις εμπειρίες των εθελοντών ΕΔΩ. Το σχέδιο συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του European Solidarity Corps της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκρίθηκε και υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία - Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

This project was co-funded by the European Commission.