ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος είναι μια γεωγραφική και διοικητική περιοχή στη βορειοδυτική Ελλάδα. Συνορεύει  ανατολικά με τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, νότια με τη Στερεά Ελλάδα, δυτικά με το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ιόνια νησιά και βόρεια με τη χώρα της Αλβανίας. Η περιοχή έχει έκταση περίπου 9.200 km2 και ο πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους  350.000 κατοίκους. Οι μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής είναι η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα και τα Ιωάννινα που είναι η πρωτεύουσα της περιοχής.

 

Ολόκληρη η περιοχή της Ηπείρου αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ορεινές κορυφογραμμές, μέρος των Δειναρικών Άλπεων. Το υψηλότερο σημείο της περιοχής είναι το όρος Σμόλικα, σε υψόμετρο 2.637 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα ανατολικά, τα βουνά της Πίνδου σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη της ηπειρωτικής Ελλάδας χωρίζοντας την Ήπειρο από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου βρίσκεται στην προσήνεμη πλευρά της Πίνδου. Οι άνεμοι από το Ιόνιο Πέλαγος προσφέρουν στην περιοχή περισσότερες βροχοπτώσεις από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

 

Η κτηνοτροφία υπήρξε ανέκαθεν σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή (η Ήπειρος παρέχει πάνω από το 45% του κρέατος της ελληνικής αγοράς), αλλά φαίνεται να υπάρχει μείωση τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι κάτοικοι ασχολούνται και με την καλλιέργεια εκτάσεων γης ενώ υπάρχουν και κάποιοι που ασχολούνται με το ψάρεμα. Η Ήπειρος φιλοξενεί πολλές από τις πιο διάσημες μάρκες γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, οι οποίες παράγουν μεταξύ άλλων φέτα. Ο τουρισμός θεωρείται επίσης σημαντική βιομηχανία για την περιοχή, ιδίως ο οικοτουρισμός. Η φυσική ομορφιά της περιοχής, καθώς και τα γραφικά χωριά, έχουν κάνει την Ήπειρο ένα ισχυρό τουριστικό αξιοθέατο.

 

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεγαλύτερες πόλεις και τους τουριστικούς ιστότοπους της Ηπείρου στις διάφορες ενότητες της ιστοσελίδας μας. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να μας ζητήσετε να σας παρέχουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την περιοχή που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την επίσκεψή σας. Είναι επίσης δυνατό να συναντήσετε μέλη του Κέντρου Νέων Ηπείρου στα Ιωάννινα, όπου με χαρά θα σας δείξουμε την πόλη μας και τους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς.