Ανταλλαγή Νέων  "Youthmocracy" στο Lama Dei Peligni, Ιταλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η ανταλλαγή νέων "Youthmocracy", πραγματοποιήθηκε στο Lama Dei Peligni από τη 1 εως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Η ανταλλαγή νέων "Youthmocracy" διοργανώθηκε από τον οργανισμό 01 21 Aps. Βασική θεματική του εν λόγω έργου ήταν η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στα κοινά και να εμπλακούν ενεργά στην πολιτική σκηνή της κοινότητάς τους.

 

Σε αυτήν την ανταλλαγή νέων συμμετείχαν 36 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Μερικες/οί Έλληνίδες/ες συμμετέχουσες και συμμετέχοντες αναφέρουν:

 

"Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, είχαμε το προνόμιο να συμμετάσχουμε στο Youthmocracy. Αναλογιζόμενοι το απίστευτο ταξίδι που έχει πλέον ολοκληρωθεί, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε ότι έχουμε αποκτήσει τόσες πολλές μοναδικές εμπειρίες! Η ανταλλαγή νέων πραγματοποιήθηκε στο γραφικό χωριό Lama. Από τα γοητευτικά πλακόστρωτα δρομάκια μέχρι την εκπληκτική θέα και την πλούσια ιστορία, το Λάμα ήταν μια εξαιρετική εισαγωγή για  να εξερευνήσουμε τη γειτονική μας χώρα. 

 

Το Maia Camping  ήταν το ιδανικό μέρος για αυτού του είδους τις ανταλλαγές νέων. Μέσα από την ηρεμία του ορεινού τοπίου, μπορέσαμε να συνδεθούμε με τη φύση και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα, στην οποία όλοι ήταν ίσοι, όλοι είχαν χώρο να εκφραστούν, κάθε φωνή ακούστηκε. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας, είχαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε νόστιμο, σπιτικό vegan φαγητό. Για μένα, αυτή ήταν μια απίστευτη ευκαιρία να ανακαλύψω ένα τρόπο ζωής διαφορετικό από αυτόν που έχω συνηθίσει.

 

Μέσω των δραστηριοτήτων, οργανώθηκαν μικρές ομάδες, με στόχο την εμβάθυνση στους διαφορετικούς τύπους δημοκρατίας / άλλα συστήματα διακυβέρνησης και τα παρουσίασαν μεταξύ τους, οργανώσαμε τα δικά μας πολιτικά κόμματα, προεκλογικές εκστρατείες και εκλογές. Επίσης, είχα την τιμή να συναντήσω τη Δήμαρχο της Lama Dei Peligni, κυρία Tiziana Di Renzo και να μιλήσουμε για τις γυναίκες στην πολιτική. Παράλληλα, πήραμε συνέντευξη από τους ντόπιους σχετικά με τις απόψεις τους για την ελευθερία του λόγου και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της Ευρώπης και συναντήσαμε εθελοντές από το Montagne Senza Barriere και ενημερωθήκαμε για το Joulette (ένα ειδικά σχεδιασμένο αναπηρικό αμαξίδιο που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε πεζοπορίες).

 

Επιπλέον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις πολιτιστικές βραδιές! Ενώ συμμετείχαμε, ανακαλύψαμε ότι έχουμε έναν άφθονο αριθμό ομοιοτήτων όπως κοινές λέξεις στη γλώσσα μας (magari–μακάρι, kiraz-κεράσι), το φαγητό (κάθε χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων έχει διαφορετικό τύπο χαλβά) και τα έθιμα (Martenitsa – Μάρτης, Nestinari - Αναστενάριδες).

 

Αυτό το πρόγραμμα μας προκάλεσε να βγουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας: η καθημερινή επικοινωνία στα αγγλικά και η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες, σίγουρα μας βοήθησαν να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μου δεξιότητες. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, ειδικά τους οικοδεσπότες και τους συντονιστές. Μην σταματήσετε ποτέ να εξερευνάτε και να μαθαίνετε!"

ERASMUS+ 

 

 

Το σχέδιο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.