Ανταλλαγή νέων "You Art Me" Utebo, Ισπανία

Το διάστημα 12 έως 20 Ιουλίου 2022 έλαβε χώρα η εικαστική Ανταλλαγή Νέων You Art Me γεμίζοντας χρώμα και δημιουργία στο καλοκαίρι μας! 25 τυχεροί νέοι και νέες με καλλιτεχνικές ανησυχίες, από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία συναντήθηκαν για 7 μέρες στο φιλόξενο χωριό Utebo κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας με σκοπό να μάθουν τα πάντα για τις τοιχογραφίες (street murals) στο δημόσιο χώρο και να φιλοτεχνήσουν τις δικές τους. Η ανταλλαγή διοργανώθηκε από την ισπανική οργάνωση με έδρα τη Σαραγόσα Viaje a la Sostenibilidad.

 

Η πρώτη μέρα της ανταλλαγής αφιερώθηκε σε ευχάριστες δραστηριότητες με σκοπό την γνωριμία των συμμετεχόντων την καλλιέργεια της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Στη συνέχεια προσεγγίσαμε την τέχνη της τοιχογραφίας σε θεωρητικό επίπεδο, με τη βοήθεια εργαλείων μη τυπικής μάθησης όπως η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μέσω συνδιάλεξης, παρουσιάσεων και άλλων διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Ακολούθως σχηματίσαμε ομάδες εργασίας και αρχίσαμε να δουλεύουμε ομαδικά σχεδιάζοντας τις δικές μας τοιχογραφίες. Όλες τις επόμενες μέρες της ανταλλαγής αφοσιωθήκαμε στο να υλοποιήσουμε στην πράξη ότι είχαμε μάθει φιλοτεχνώντας τις τοιχογραφίες μας στην πλατεία του Utebo. Οι μέρες πέρασαν πολύ γρήγορα γεμάτες με γέλια, εικαστική αναζητήση και έμπνευση για δημιουργία. Η συνεργασία και η αλληλοσυμπλήρωση ήταν βασικές αξίες του εγχειρήματος μας. Παράλληλα, τα ζεστά απογεύματα κάναμε τις βουτιές μας στην πισίνα του χωριού. Μετά από σκληρή δουλειά καταφέραμε να φτιάξουμε 4 μοναδικές τοιχογραφίες γεμάτες χρώμα που διακοσμούν και ομορφαίνουν το δημόσιο χώρο της πλατείας και μπορούν να τις χαίρονται οι κάτοικοι του Utebo!

 

Κατά τη διαμονή μας εκεί είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στην όμορφη πόλη Σαραγόσα όπου περιηγηθήκαμε στα κύρια αξιοθέατα και στο πάρκο και απολαύσαμε όλοι μαζί τοπικούς ισπανικούς μεζέδες. Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και στο μουσείο τέχνης του Utebo όπου μαθαίνοντας για την ιστορία του και είδαμε τις αξιόλογες εκθέσεις του. 

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program