Ανταλλαγή νέων "You are What You Eat" στο Πορονίν της Πολωνίας

Το κείμενο έχει συνταχθεί από την ελληνική συμμετοχή.

 

Το Κέντρο Νέων Ηπείρου για άλλη μια φορά έδωσε τη δυνατότητα σε επτά νέους να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων μέσω του προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα έλαβε μέρος στη Πολωνία κατά το χρονικό διάστημα 1-9 Ιουλίου, σε ένα χωριό, νότια της χώρας που ονομάζεται Πορονίν. Το θέμα του προγράμματος ήταν ο υγιεινός και φιλικότερος προς το περιβάλλον τρόπος διατροφής και κατ’ επέκταση η προώθηση ενός βιώσιμου και οικολογικού τρόπου διαβίωσης. Συμμετείχαν 35 άτομα, 7 από κάθε χώρα: Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Σλοβακία και Πολωνία.

 

Τα workshops αφορούσαν την κατασπατάληση τροφίμων, πρότειναν ιδέες για μια ισορροπημένη δίαιτα. Επίσης τα θέματα σχετίζονταν με ζητήματα διατροφής, όπως το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα των τροφών. Η επιβεβαίωση των όσων μάθαμε ήρθε στο πικνίκ που οργανώσαμε για όλο το χωριό, καθώς ετοιμάσαμε παιχνίδια σε σχέση με το φαγητό για τα παιδιά που ήταν εκεί (θερμιδική αξία τροφίμων, διατροφική πυραμίδα, μουσικά όργανα από λαχανικά).

 

Σε ότι είχε να κάνει με το πολιτισμικό κομμάτι υπήρχε μία ξεχωριστή βραδιά για κάθε χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος η οποία μπορούσε να παρουσιάσει τα ήθη και τα έθιμά της, τα τοπικά της προϊόντα καθώς και παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και δύο εκδρομές όπου επισκεφθήκαμε κάποιες φανταστικές τοποθεσίες στην άγρια φύση. Η πρώτη ήταν σε ένα προστατευόμενο εθνικό πάρκο και η δεύτερη ήταν σε μία μαγευτική λίμνη στην οροσειρά της Τάτρας.

 

Οι εντυπώσεις άκρως θετικές και οι αναμνήσεις γλυκές από το ταξίδι μας αυτό στην Πολωνία. Και αν διαπιστώσαμε κάτι, ότι είμαστε ότι τρώμε, γιατί η διατροφή είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της υγείας ενός ανθρώπου και ακόμη, ότι κάθε ενέργεια που έχει σχέση με την διατροφή μας, έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον.