Ανταλλαγή νέων "You are what you eat 2"  Πόρονιν, Πολωνία

Η ανταλλαγή νέων «You are what you eat 2» πραγματοποιήθηκε στο Poronin της Πολωνίας από τις 30 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου με 30 συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.

 

Υπήρξαν εργαστήρια για την οικολογία, για περιβαλλοντικά ζητήματα (εθνικά και παγκόσμια) και προτάσεις πιθανών λύσεών τους, συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της υγιεινής διατροφής, της προέλευσης τροφίμων και των μηδενικών αποβλήτων. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν δύο εκδηλώσεις: μια σχολική επίσκεψη και ένα πικνίκ. Η σχολική επίσκεψη είχε σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές σχετικά με την ανακύκλωση μέσω μιας πασαρέλας με «ρούχα» από επαναχρησιμοποιημένα υλικά σχεδιασμένα από τους συμμετέχοντες και από τα παιδιά. Το πικνίκ περιλάμβανε απλά παιχνίδια για παιδιά (origami, πυραμίδα τροφίμων, φωτογραφικό θάλαμο, μπάσκετ με είδη ανακύκλωσης). Μία ακόμη δραστηριότητα της ανταλλαγής ήταν οι συμμετέχοντες να μαγειρέψουν από μόνοι τους  δείπνο (με επιλογές για χορτοφάγους).

 

Στόχος ολόκληρου του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά / οικολογικά προβλήματα σήμερα και να παρακινήσει τους νέους Ευρωπαίους πολίτες να αποκτήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ως αναμνηστικό, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν φιλικά προς το περιβάλλον μπλουζάκια. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Tatra και το Zakopane.

 

Σχετικά με την πολυπολιτισμική πτυχή της ανταλλαγής, υπήρξε συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διάφορες χώρες, η οποία αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το να έχεις την ευκαιρία να μάθεις για χώρες που απέχουν πολύ από τη δική μας, είναι μια ωραία και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πιστεύουμε ότι ήμασταν απίστευτα τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε, να γνωρίσουμε νέους φίλους, να μάθουμε για την οικολογία και πώς επηρεάζεται ο τρόπος ζωής μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους και ανυπομονούμε η ομάδα του «you are what you eat» να συνεχίσει τις δράσεις της.

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program