Αννταλαγή νέων "step 1: addictions"

Το πρόγραμμα “Step 1: Addictions” διαμορφώθηκε από τις συνθήκες τις οποίες ζούμε σήμερα. Η ανταλλαγή νέων έλαβε χώρα από τις 21 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο Σταυροσκιάδι Ιωαννίνων. 

 

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς τεχνολογικής προόδου και εμείς νιώθουμε  ανίκανοι να αφομοιώσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας αρκετά γρήγορα. Σε αυτό συμβάλλει και η έλλειψη παιδείας σε αυτό το τομέα, με αποτέλεσμα να  νιώθουμε εκτεθειμένοι σε αυτό το τρομακτικό δίκτυο πληροφοριών. Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα εθισμού. Η επιστημονική κοινότητα αναφέρεται στον εθισμό ως εγκεφαλική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική και επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μια εθιστική συνήθεια, της οποίας η υπερβολική φύση προκαλεί βλάβη στο άτομο. Δεν χρειάζεται να είναι ναρκωτικά, αλκοόλ ή τυχερά παιχνίδια. Μπορεί να είναι τρόφιμα, βιντεοπαιχνίδια ή ακόμα και αθλητισμός.

 

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος 30 νέοι από την Τυνησία, Ιταλία, Ιορδανία, Αλγερία, Ολλανδία και Ελλάδα με κίνητρο να μάθουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα εξάρτησης λόγω των προσωπικών προβλημάτων  ή προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κοντινά τους πρόσωπα. Κύριος στόχος αυτού το έργου είναι η μείωση των κινδύνων που προκαλούν εθισμό στους νέους καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη καταπολέμησή τους. Γιατί μεταξύ άλλων, ο εθισμός αποτελεί μια επικίνδυνη μορφή ασθένειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γίνεται λοιπόν διερεύνηση της φύσης του εθισμού καθώς και των τρόπων αποτροπής τους. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος προσπαθούμε στοχευμένα να παρουσιάσουμε συστάσεις και να προτείνουμε λύσεις. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διαδραστικές συζητήσεις και δράσεις, θεατρικό παιχνίδι και πολιτιστικές βραδιές. 

 

Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία μίας διαδικτυακής ιστοσελίδας εμπλουτισμένης με φωτογραφίες, βίντεο και όλες τις δράσεις.   Πατήστε εδώ να δείτε την ιστοσελίδα. 

Το σχέδιο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης.