MAKE  YOUR  VOTE!

Η επιδημία του COVID-19 οδήγησε σε μια απροσδόκητη κρίση υγείας που επηρέασε επίσης, τη λειτουργία των οικονομιών και την ευεξία των κοινωνιών και των κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εξάπλωση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε προσωρινό περιορισμό της απόλαυσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και οι δημοκρατικές αξίες έχουν τεθεί σοβαρά υπό αμφισβήτηση. Η ενίσχυση και η καλλιέργεια της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κεντρικής σημασίας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024, το ίδιο και η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ιδίως των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Οι νέοι αποτελούν το ένα τρίτο του δημογραφικού πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά συχνά δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική ή τις πολιτικές διαδικασίες. Το πρόγραμμα Make your Vote! ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τη σημασία της φωνής των νέων στην Ευρώπη και ενθαρρύνει τους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Μέσω μιας προσέγγισης από τη βάση προς την κορυφή, το έργο θα υλοποιήσει δραστηριότητες που προωθούν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την εμπλοκή των νέων καθώς και τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή, και φέρνει κοντά νέους και φορείς λήψης αποφάσεων, ώστε να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν και να πάρουν τη θέση τους στη σημερινή πολύπλοκη κοινωνία.  
 

Στόχοι:

  • Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης: Ενεργοποίηση, σύνδεση και ενδυνάμωση
  • Η ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και η προώθηση, η ένταξη, η ενδυνάμωση των νέων και των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά
  • Η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στα κοινά και η φωνή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κοινές αξίες της ΕΕ, όπως: δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, θεμελιώδη δικαιώματα
  • Η δημιουργία εργαλείων για την αποτελεσματική συμμετοχή στη δημόσια ζωή και δεξιοτήτων για να ακουστεί η φωνή των νέων στη διαμόρφωση των πολιτικών και στη διαδικασία ανθεκτικότητας της Ευρώπης

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

World Café event

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε να παρακολουθήσετε τη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση World Café ως την έναρξη του προγράμματος Make Your Vote!

 

Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή είναι υψίστης σημασίας όταν πρόκειται να διαμορφώσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνουμε τους νέους, τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζί μας σε μια συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019-2024) και να πάρουν απαντήσεις σε δημοσκοπήσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν την ΕΕ στο σύνολό της.

 

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 16:00 έως τις 18:00 (CET, UTC +1) στις 22 Φεβρουαρίου (Τετάρτη) μέσω Zoom.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Domagoj Morić.

Ο Domagoj Morić έχει πτυχίο στις Δημόσιες Σχέσεις και μεταπτυχιακό στην επιστημονική έρευνα της μαζικής επικοινωνίας. Έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας ως εκπαιδευτής και έχει διευθύνει εκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εκπαίδευση για την ΕΕ» και «Δημόσιες Σχέσεις στην Εκπαίδευση». Ο Domagoj είναι επίσης ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της μικρής εταιρείας DOMAS, η οποία συνεργάζεται με ΜΚΟ από την Κροατία και το εξωτερικό, τους εθνικούς οργανισμούς για τα προγράμματα Erasmus+ και ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς για συμβουλευτική υποστήριξη έργων.

 

Οι απόψεις και οι στάσεις σας είναι σημαντικές για εμάς, γι' αυτό παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου:

 

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpde-qrzotHtEWU-oXorqF2TfBaeWfCJ6c

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την ατζέντα της εκδήλωσης World Café παρακάτω:

Download
MYV World Cafe Agenda.docx.pdf
Adobe Acrobat Document 64.3 KB

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023, η πρωτοβουλία "Make Your Vote!" εγκαινιάστηκε με επιτυχία με μια διαδικτυακή εκδήλωση με το εύστοχο όνομα World Café. Οι συμμετέχοντες από διάφορα μέρη της Ευρώπης συμμετείχαν σε ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019-2024) και μοιράστηκαν τις απόψεις τους για κρίσιμα ζητήματα της ΕΕ. Οι ζωηρές συζητήσεις και οι διορατικές δημοσκοπήσεις ανέδειξαν τη σημασία της δημοκρατικής συμμετοχής στη διαμόρφωση του συλλογικού μας μέλλοντος.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον συντονιστή, Domagoj Morić, του οποίου η εξειδικευμένη καθοδήγηση και η μεγάλη εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις και τη μαζική επικοινωνία εμπλούτισαν σημαντικά τις συζητήσεις. Η επιδέξια διευκόλυνσή του διασφάλισε ότι ακούστηκαν και έγιναν σεβαστές διαφορετικές απόψεις, προωθώντας μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και χωρίς αποκλεισμούς. Η ικανότητα του Morić να περιηγείται σε πολύπλοκα θέματα και να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της εκδήλωσης, αφήνοντας τους συμμετέχοντες να αισθάνονται ενημερωμένοι, ενδυναμωμένοι και περισσότερο συνδεδεμένοι με τη δημοκρατική διαδικασία.


Citizen's Dialogue

Ανακοινώνουμε με χαρά ότι την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 6μμ, Καπλάνη 10 Ιωάννινα, θα φιλοξενήσουμε μια προσομοίωση Συζήτησης Πολιτών. Η εκδήλωση βασίζεται στην έννοια της Συζήτησης Πολιτών της ΕΕ, που διεξάγεται μεταξύ πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής. Στα Ιωάννινα, οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να μοιραστούν προτάσεις σχετικά με τις τοπικές πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ με τη Χριστίνα Κοτσάντη, αντιδήμαρχο Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημιουργία βίντεο σχετικά με τις προσδοκίες μας από τα μελλοντικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

Όλοι, ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 18-35 ετών είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη συζήτηση, για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και εγγραφείτε:: https://forms.gle/F6NzNm44iYAY6KCV8. 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 18:00 μ.μ. στο Κέντρο Νέων Ηπείρου, Καπλάνη 10, Ιωάννινα, θα φιλοξενήσουμε μια προσομοίωση Citizens' Dialogue . Η εκδήλωση βασίζεται στην έννοια του Διαλόγου Πολιτών της ΕΕ, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής. Στα Ιωάννινα, όσοι λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να μοιραστούν προτάσεις για τοπικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, προτεραιότητες με τον κ. Οδυσσέα Πότση: Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

 

Όλοι, ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 18-35 ετών, είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και εγγραφείτε: https://forms.gle/F6NzNm44iYAY6KCV8.

Η προσομοίωση Citizens' Dialogue περιελάμβανε δύο εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Νέων Ηπείρου.

 

Στις 14 Ιουνίου 2023, το Κ.Ν. Ηπείρου φιλοξένησε άλλη μια τοπική προσομοίωση του Citizens' Dialogue στα Ιωάννινα. Οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν εκ βαθέων σε συζητήσεις με τη Χριστίνα Κοτσάντη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τέθηκαν διορατικές ερωτήσεις και προσφέρθηκαν πολύτιμες προτάσεις σχετικά με τις τοπικές πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Η συζήτηση περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κοινωνική πρόνοια, η ένταξη των μεταναστών και η βιώσιμη ανάπτυξη. Διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σημερινών μέτρων κοινωνικής προστασίας και προτάθηκαν καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση της στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Ο διάλογος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών και των αρχών της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Πέρα από τις συζητήσεις πολιτικής, η εκδήλωση καλλιέργησε το αίσθημα της κοινότητας και της συμμετοχής των πολιτών. Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ιδιαίτερα την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους απευθείας σε έναν βασικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Στην εκδήλωση έγινε επίσης μια σύντομη εμφάνιση του δημάρχου Ιωαννίνων, Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το μέλλον των Ιωαννίνων. Προς το τέλος της εκδήλωσης, πέντε συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια σύντομη δραστηριότητα βίντεο συνέντευξης, μοιράζοντας τις προσδοκίες τους από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στις 28 Ιουνίου 2023, το Κ.Ν. Ηπείρου φιλοξένησε άλλη μια τοπική προσομοίωση του Διαλόγου των Πολιτών στα Ιωάννινα. Ο αξιότιμος τοπικός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Οδυσσέας Πότσης, αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και αναπληρωτής του τμήματος Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, συμμετείχε σε έναν δυναμικό διάλογο με 14 νέους πολίτες των Ιωαννίνων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θερμό και φιλόξενο χαιρετισμό του συντονιστή, θέτοντας τις βάσεις για μια εμπλουτισμένη ανταλλαγή απόψεων. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στο πρόγραμμα και τους βασικούς στόχους του. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του αρχικού τμήματος επικεντρώθηκαν στη βαθιά σημασία της δια βίου μάθησης, της μη τυπικής εκπαίδευσης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών. Ενταγμένοι σε στοχαστικές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες και ο τοπικός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής διερεύνησαν διάφορες πτυχές της συμμετοχής των νέων στην πολιτική ζωή των Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με τις περίπλοκες προκλήσεις που αφορούν τη διάδοση της πληροφορίας μεταξύ του νομού, του δήμου, των οργανώσεων και της κοινότητας των Ιωαννίνων. Μεταβαίνοντας απρόσκοπτα στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, το επίκεντρο μετατοπίστηκε προς τη διαφώτιση των πρωτοβουλιών δια βίου μάθησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στη σειρά των ευρωπαϊκών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες για τα νέα άτομα στους τομείς της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης, όλες στενά ευθυγραμμισμένες με τις γενικότερες προτεραιότητες της ΕΕ.


International Skills Training: CONNECT

Από τις 6 έως τις 10 Νοεμβρίου τρεις συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και ένα μέλος του προσωπικού μας, έλαβαν μέρος σε μια διεθνή εκπαίδευση δεξιοτήτων, CONNECT, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια. Η εκπαίδευση αυτή αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος με την ονομασία Make Your Vote, στο οποίο είμαστε εταίροι μαζί με άλλες οργανώσεις από χώρες της ΕΕ: Βουλγαρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πολωνία και Κροατία. Το Make Your Vote είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μέρος του προγράμματος CERV

 

Kατά τη διάρκεια αυτών των ημερών στη Σόφια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους για ενεργό συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής. Για την οικοδόμηση του περιεχομένου χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές τεχνικές και μέθοδοι, όπως το World Café, οι συζητήσεις ή η μάθηση μέσω της δημιουργίας. Στο τέλος της κατάρτισης, μέσα από συνεργατική δυναμική, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν καινοτόμα εργαλεία για την πολιτική και πολιτειακή συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή.


International Youth Debate: EMPOWER

Από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων το International Youth Debate “EMPOWER”. Η κινητικότητα των 5 εργάσιμων ημερών κατά τις οποίες 34 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες εταίρους του προγράμματος (Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις κοινές αξίες της ΕΕ και τη σημασία της ψήφου στις εκλογές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, μέσα από τις συνεδρίες μπόρεσαν να ανακαλύψουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεξάγοντας μια συζήτηση για τη νεολαία σχετικά με τις έξι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόμοια με μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

 

Ένα από τα αποτελέσματα της International Youth Debate “EMPOWER”», ήταν η δημιουργία συστάσεων που απευθύνονταν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η καθορισμένη δομή της σύστασης πολιτικής που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είναι η εξής: να αντιμετωπιστεί η συνολική συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ μέσω των τομέων των στρατηγικών για τη νεολαία, της εκπαίδευσης, των εταιρικών σχέσεων και της ψηφιοποίησης και των μέσων ενημέρωσης- και, επιπλέον, να εργαστεί για ένα καλύτερο μέλλον για την ΕΕ μέσω των πυλώνων της κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και ψηφιοποίησης.

 

Χρησιμοποιήθηκαν μη τυπικές και άτυπες εκπαιδευτικές μέθοδοι για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλάμβαναν κοινή ανάλυση, συζήτηση σε μεγάλες ομάδες, δράση και μάθηση με τη δημιουργία συστάσεων που απευθύνονται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.


Final Youth Conference

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το τελικό συνέδριο νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Make Your Vote» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 8 Μαΐου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Sebastian Berchesan, Εκτελεστικός Γραμματέας του Stand Up for Europe. Στη διαδικτυακή διάσκεψη συμμετείχαν με ενθουσιασμό πάνω από 100 άτομα που ενδιαφέρονται για τη δημοκρατική συμμετοχή, την εμπλοκή των πολιτών και τον ρόλο των νέων στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με διαδραστικές δημοσκοπήσεις που είχαν ως στόχο να μετρήσουν τα ενδιαφέροντα του ακροατηρίου σε διάφορους τομείς πολιτικής, την εκλογική του στάση και την αντίληψή του για την επίδραση των μελλοντικών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEP). Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με δύο διακεκριμένους κεντρικούς ομιλητές: Sophie in 't Veld, ευρωβουλευτής, Ομάδα Renew, και Ruben Schouten, νέος υποψήφιος ευρωβουλευτής. Τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο των νέων στην ευρωπαϊκή δημοκρατική ζωή και μοιράστηκαν τα οράματα και τα μηνύματά τους με τους συμμετέχοντες. Μετά τις κεντρικές ομιλίες, η Mariya Rachinska, Διευθύντρια του FECE, παρουσίασε τις βασικές δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του προγράμματος «Make Your Vote», το οποίο διήρκεσε 18 μήνες. Η Nevena Dobreva, πρόεδρος της FECE, παρουσίασε την κοινοπραξία του έργου. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα της εκδήλωσης περιελάμβανε μαρτυρίες νέων συμμετεχόντων που συμμετείχαν τόσο σε τοπικές όσο και σε διεθνείς δραστηριότητες του έργου «Make Your Vote». Οι Svilena Kostadinova, Miguel Suarez Villanueva, David Montoya, Lorenzo Favero, Marta Alonso Mamolar, Marko Brozović και Bartłomiej Domagała μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παρείχαν συστάσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων, ακολουθούμενη από ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στην αξιολόγηση του αντίκτυπου του συνεδρίου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η αντίληψή τους για τη σημασία της ψήφου άλλαξε και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου) και να χρησιμοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς πόρους του έργου για να ενδυναμώσουν άλλα νεαρά άτομα.

 

Καθώς φτάνουμε στην τελική φάση του προγράμματος «Make Your Vote», θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική δουλειά όλων των εταίρων που συμμετέχουν. Η αφοσίωσή τους έχει εκπαιδεύσει και εμπνεύσει πάνω από 450 άμεσους συμμετέχοντες από επτά χώρες ώστε να γίνουν ενεργοί, αφοσιωμένοι και κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες.

 

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και για τη συνεχή δέσμευσή σας στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες.


ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η κοινοπραξία του χρηματοδοτούμενου από το CERV έργου «Make Your Vote» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο οπτικοακουστικός οδηγός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου είναι πλέον διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει τους νέους και τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις διάφορες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής και τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και υπογραμμίζει τη σημασία της ενεργού συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία. Ο οδηγός περιλαμβάνει επίσης τις φωνές, τις προοπτικές και τις πολιτικές συστάσεις νέων από επτά διαφορετικές χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Κροατία, Πολωνία και Ισπανία. Οι συνεισφορές αυτές αντικατοπτρίζουν τις ποικίλες εμπειρίες και προσδοκίες της ευρωπαϊκής νεολαίας, τονίζοντας τη συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών και της συμμετοχής των πολιτών σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, τους ηγέτες νέων και τις οργανώσεις πολιτών να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οδηγό ως πηγή για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής και του πολιτικού γραμματισμού των νέων. Προάγοντας μια βαθύτερη κατανόηση της ΕΕ και ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή, μπορούμε να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά να συμβάλει ουσιαστικά στο μέλλον της Ευρώπης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εξερευνήσετε τον οδηγό, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://myv-guide.foundationece.eu/

Guide with Participatory Tools for Active Citizenship

Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε μια πλούσια σειρά συμμετοχικών μεθόδων και στρατηγικών που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να διευκολύνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς. Είτε οργανώνετε κοινοτικές συναντήσεις, είτε διευθύνετε δημόσια φόρουμ, είτε αξιοποιείτε ψηφιακές πλατφόρμες για την υπεράσπιση, κάθε εργαλείο είναι προσαρμοσμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα να ακουστεί η φωνή τους. Βασισμένος στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο οδηγός αυτός δίνει έμφαση στη συνεργασία και τη συνεννόηση μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων. Ενστερνιζόμενοι το πνεύμα της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, όχι μόνο θα συμβάλλετε στη θετική αλλαγή αλλά και θα προωθήσετε μια κουλτούρα εμπλοκής των πολιτών που ξεπερνά τα σύνορα.

Download
MYV-Guide-with-participatory-tools-for-a
Adobe Acrobat Document 739.5 KB

Recommendations Report

Οι συστάσεις πολιτικής προέκυψαν από τη διεθνή συζήτηση EMPOWER: International Youth Debate, μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του προγράμματος Make Your Vote! Με τη βοήθεια 34 συμμετεχόντων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Πολωνία, η εκδήλωση διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2024 στα Ιωάννινα. Οι πρωταρχικοί στόχοι ήταν διττοί: να ενθαρρυνθούν οι νέοι μέσα από μια συζήτηση  που διαμορφώθηκε κατά το πρότυπο μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο συστάσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με στόχο την καταλυτική ενεργό συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Το παρόν έγγραφο εμβαθύνει στις προοπτικές και τα κίνητρα των νεαρών συμμετεχόντων όσον αφορά την ενεργό συμμετοχή, μαζί με τα οράματά τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέσσερις βασικούς θεματικούς τομείς: πολιτιστικό, κοινωνικό, ψηφιακό και περιβαλλοντικό. Βασισμένες σε εμπειρικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τη χαμηλή συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικής και στις δημοκρατικές ασκήσεις, ιδιαίτερα εμφανή στις εκλογές της ΕΕ, οι συστάσεις ανταποκρίνονται σε αυτές τις πιεστικές ανάγκες. Δομημένο σε δύο ξεχωριστές ενότητες, το έγγραφο εκτυλίσσεται με τις συστάσεις των συμμετεχόντων προς τους φορείς χάραξης πολιτικής, με σκοπό να τονωθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό ιστό της Ευρώπης και των τοπικών κοινοτήτων. Στη συνέχεια, προσφέρει πληροφορίες για τις προοπτικές και τις θέσεις των νέων σχετικά με τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος στα προαναφερθέντα θεματικά πεδία.

 

Επιπλέον, το παρόν έγγραφο ενσωματώνει στατιστικά στοιχεία που διαφωτίζουν τις τάσεις συμμετοχής των νέων, τα οποία συμπληρώνονται από μια εις βάθος ανάλυση των  κυρίαρχων προτύπων στον τομέα της συμμετοχής των νέων.

Download
D12-Recommendations-Report.pdf
Adobe Acrobat Document 197.6 KB

Informative videos

Το βίντεο διερευνά γιατί η ενεργός συμμετοχή των πολιτών έχει σημασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνει πώς η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες και κοινοτικές δραστηριότητες μπορεί να ενισχύσει την ΕΕ, να προωθήσει την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσει ότι η φωνή των πολιτών μετράει στη λήψη αποφάσεων. Το βίντεο υπογραμμίζει τα οφέλη του να παραμένεις ενημερωμένος, δεσμευμένος και ενεργός, συμβάλλοντας τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι πολίτες μπορούν να συνεργαστούν με διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επηρεάσουν αυτά μέσω πολλαπλών οδών. Αυτό το βίντεο εξηγεί τους ρόλους και τις λειτουργίες των βασικών οργάνων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνει τη σημασία της συμμετοχής σε εκλογές, δημόσιες διαβουλεύσεις και άλλες δημοκρατικές διαδικασίες για να έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής και στη διακυβέρνηση της ΕΕ.

Το βίντεο εξηγεί πώς οι πολίτες μπορούν να συνεργαστούν και να επηρεάσουν τα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλύπτει τους ρόλους και τις λειτουργίες βασικών οργάνων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βίντεο τονίζει τη σημασία της συμμετοχής σε εκλογές, δημόσιες διαβουλεύσεις και άλλες δημοκρατικές διαδικασίες για να έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής και στη διακυβέρνηση της ΕΕ.

Τα βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζουν μια εκδήλωση προσομοίωσης όπου οι πολίτες συμμετέχουν σε έναν δομημένο διάλογο για να συζητήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν την κοινότητά τους και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσομοίωση αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, στην ενίσχυση της κατανόησης των δημοκρατικών διαδικασιών και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού στις υποθέσεις της ΕΕ.