Ανταλλαγή νέων "Mind your Mind" Sebes, Ρουμανία

Η ιστορία μας ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 όπου 10 Έλληνες βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς την Ρουμανία και συγκεκριμένα προς την όμορφη πόλη Sebeș. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, φτάσαμε ενθουσιασμένοι να γνωρίσουμε ανθρώπους από τις υπόλοιπες χώρες, να δικτυωθούμε και να περάσουμε όλοι μαζί 10 μέρες γεμάτες γνώση και διασκέδαση στη ανταλλαγή νέων με τίτλο “Mind Your Mind” από τις 15 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε περισσότερα για την ψυχική υγεία και να καταρρίψουμε το στίγμα και τα στερεότυπα που πλαισιώνουν τις ψυχικές διαταραχές, φυσικά, μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και αλληλοβοήθειας. Επιπλέον, στόχος ήταν να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η ομαδική δουλειά στην επίλυση ζητημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε. Oι μέθοδοι που γνωρίσαμε και ασχοληθήκαμε στις δραστηριότητες μας ήταν: psychodrama, labyrinth theater, public café, living library, photovoice και teambuilding. Κάθε μας μέρα περιείχε παιχνίδια, ποικίλες δραστηριότητες μη- τυπικής μάθησης με τις παραπάνω μεθόδους, παρουσιάσεις αλλά και συζητήσεις, όπου είχαμε την ευκαιρία μέσα από εποικοδομητικό διάλογο να μοιραστούμε τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας σε θέματα που περικλείουν την ψυχική υγεία, όπως για παράδειγμα τρόπους ψυχοθεραπείας.

 

Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία σε κάθε ομάδα να παρουσιάσει την χώρα της, πτυχές της κουλτούρας και της ιστορίας της. Κεράσαμε, μάλιστα, ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και ποτά τους Ευρωπαίους φίλους μας, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και δώσαμε μια γεύση ελληνικής μουσικής. Αντίστοιχα, γνωρίσαμε παραδόσεις, δοκιμάσαμε γεύσεις από την Πορτογαλία, την Βόρειο Μακεδονία και την Ρουμανία και όλοι μαζί χορέψαμε, με κέφι, τους εκάστοτε τοπικούς χορούς. Τέλος, πραγματοποιήσαμε πολλούς περιπάτους στην πόλη και επισκεφτήκαμε τα πανέμορφα Κόκκινα Βουνά.

 

Γενικότερα, όλοι μαζί, δουλεύοντας ως ομάδα, δημιουργήσαμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο καθένας μπορούσε να μοιραστεί τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του, βοηθήσαμε και σταθήκαμε ο ένας στον άλλον, καταλύοντας, μάλιστα, τυχόν στερεότυπα για τις ψυχικές διαταραχές. Επίσης, αντιληφθήκαμε πόσο βοηθούν αυτά τα προγράμματα στην κατάρριψη των στερεοτύπων όσον αφορά άλλους πολιτισμούς, στην κοινωνικοποίηση και τον πολυπολιτισμικό διάλογο.

 

Μέσα σε 10 μέρες, λοιπόν, γεμίσαμε γνώσεις και γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με τους οποίους δημιουργήσαμε φιλίες που μπορούν να κρατήσουν ανεξάρτητα από την απόσταση που μας χωρίζει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο μας βοήθησε να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους, αλλά συνείσφερε και στο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας και να μάθουμε τρόπους να βελτιστοποιούμε την δική μας ψυχική υγεία, όπως, βεβαίως, και των ανθρώπων γύρω μας.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Κέντρο Νέων Ηπείρου για αυτή την υπέροχη εμπειρία που μας πρόσφερε αλλά και για όλες τις ευκαιρίες που δίνουν στους νέους καθημερινά μέσα από όλες τις συμμετοχές τους σε προγράμματα ανταλλαγής.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα βίντεο που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος!

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program