Ανταλλαγή Νέων “Meeting of the Invisible People” στη Γαλικία, Ισπανία

 

Μεταξύ 18.06-26.06.2023 στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή νέων με τίτλο "Meeting of the Invisible People" στη Γαλικία της Ισπανίας και διοργανώθηκε από τον οργανισμό Sustinea. Σε αυτήν την ανταλλαγή νέων συμμετείχαν 28 νέες και νέοι από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Δύο νέες από την Ελληνική ομάδα γράφουν:

 

"Είμαστε η Κατερίνα και η Μαριλένα και συμμετείχαμε στην Ανταλλαγή Νέων με τίτλο “Meeting of the Invisible People” στη Γαλικία της Ισπανίας το διάστημα 18-26 Ιουνίου 2023. Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετείχαν και άτομα από την Ιταλία, την Τουρκία και, φυσικά, την Ισπανία, με τα οποία είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε σε ομαδικές δραστηριότητες και project. Ο στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση αξιών, όπως η κοινωνική συμπερίληψη, ο σεβασμός, η ισότητα και η διακρατική συνεργασία.

 

Ήταν για τις δυο μας η πρώτη μας συμμετοχή σε ένα Erasmus+ πρόγραμμα και μείναμε πάρα πολύ ευχαριστημένες από αυτή τη μοναδική εμπειρία. Αρχικά, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με εθνικούς και τοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Acquired Brain Injury Association, με τον οποίο παίξαμε το παραολυμπιακό άθλημα Boccia, του ONCE Association, ο οποίος μας έδειξε πως να χορεύουμε και να μαγειρεύουμε με κλειστά μάτια, καθώς και του Fibromyalgia Association, ο οποίος διοργάνωσε θεατρικές ασκήσεις για εμάς και μας ενημέρωσε για τα συμπτώματα της ινομυαλγίας και τον τρόπο που επηρεάζει την ζωή των ασθενών.

 

Εκτός από την γνωριμία μας με οργανισμούς, μέσα από το πρόγραμμα ήρθαμε και σε επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό της Γαλικίας. Συγκεκριμένα, πήγαμε για πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι στην περιοχή Ribeira Sacra, ενώ παράλληλα γνωρίσαμε και κάποια έθιμα της ευρύτερης περιοχής μέσα από τους τοπικούς εορτασμούς για την ημέρα του San Juan στην πόλη του Ourense. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος ήταν και η επαφή μας με τους άλλους λαούς, καθώς μέσα από τα intercultural nights που διοργανώθηκαν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε παραδοσιακά ισπανικά και ιταλικά φαγητά, να χορέψουμε παραδοσιακούς τούρκικους χορούς και να τραγουδήσουμε ορισμένα τούρκικα τραγούδια, καθώς επίσης και να δείξουμε εμείς την δική μας κουλτούρα μέσα από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και χορούς.

 

 

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η αναπηρία, οι ασθένειες, η μετανάστευση και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Με τις βόλτες μας στο Ourense, καταγράψαμε τα στοιχεία φεμινισμού, αλλά και προσβασιμότητας στην πόλη, κάτι που μας έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη και μας ώθησε να συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των μειονοτήτων στις χώρες μας. Έτσι, καταλήξαμε ότι τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε μία χώρα, αλλά είναι παγκόσμια προβλήματα κοινά σε όλες τις χώρες του κόσμου". 

ERASMUS+ 

 

 

Το σχέδιο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.