Ανταλλαγή νέων “Erasmus LGBTQIA+” στο Lama Dei Peligni, Ιταλία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η ανταλλαγή νέων "Erasmus LGBTQIA+", πραγματοποιήθηκε στο Lama Dei Peligni της Ιταλίας από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Η ανταλλαγή νέων "Erasmus LGBTQIA+", ήταν ένα project που διοργανώθηκε από τον οργανισμό 01 21 Aps. Το εν λόγω project αποτέλεσε μια κινητικότητα για εκείνες, εκείνους και εκείνα που θέλουν να συμβάλουν στην προώθηση μιας επαρκούς και νεανικής επικοινωνίας των πολιτικών δικαιωμάτων της queer κοινότητας σε χώρες με διαφορετική κοινωνική και πολιτιστική δυναμική. Σε αυτήν την ανταλλαγή νέων συμμετείχαν 25 συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ισπανία, Τουρκία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Ένα νέο άτομο από την Ελληνική ομάδα αναφέρει:

"Το ταξίδι μας στο ορεινό χωριό Λάμα Ντε Πελίνι μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε την Ιταλική ύπαιθρο και τα πανέμορφα βουνά της. Στο πλαίσιο της εν λόγω ανταλλαγής νέων, γνωρίσαμε ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ευρώπης και καταφέραμε να συνδεθούμε και να καταλάβουμε το ένα το άλλο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μάθαμε ορισμούς και λέξεις ώστε να είμαστε όλα συμπεριληπτικά αλλά και κώδικες επικοινωνίας που θα διευκολύνουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Γνωρίσαμε επίσης καλλιτέχνες που ασχολούνται με το Queer ως θεματολογία και μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούμε και εμείς μέσω της τέχνης σε διάφορες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Περιπλανηθήκαμε στο χωριό αλλά και σε διπλανά χωριά της περιοχής και είδαμε διάφορα αξιοθέατα όπως εκκλησίες, πάρκα κτλ. Συναντηθήκαμε με την δήμαρχο της περιοχής και συζητήσαμε για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και προτείναμε δράσεις οπού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκεί. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό zine που περιλαμβάνει εικόνες και κείμενα που δημιουργήσαμε γύρω από το queer βίωμα και πως το αντιλαμβανόμαστε ως μονάδες αλλά και ως συλλογικότητα".


Erasmus LGBTQIA+ online workshop

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, ύστερα από την ανταλλαγή νέων "Erasmus LGBTQIA+", που πραγματοποιήθηκε στο Lama Dei Peligni της Ιταλίας από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2023, υλοποιήθηκε online workshop στις 11 Δεκεμβρίου 2023 από την ελληνική ομάδα.

 

Η ανταλλαγή νέων "Erasmus LGBTQIA+", ήταν ένα project που διοργανώθηκε από τον οργανισμό 01 21 Aps. Το εν λόγω project αποτέλεσε μια κινητικότητα για εκείνες, εκείνους και εκείνα που θέλουν να συμβάλουν στην προώθηση μιας επαρκούς και νεανικής επικοινωνίας των πολιτικών δικαιωμάτων της queer κοινότητας σε χώρες με διαφορετική κοινωνική και πολιτιστική δυναμική. Στην διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε, τα άτομα που συμμετείχαν μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τον χρόνο που πέρασαν στο εν λόγω project και μας παρουσίασαν τις δραστηριότητες και το γλωσσάριο που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Lama Dei Peligni, για μια πιο συμπεριληπτική γλώσσα και για πρακτικές που μπορούν να είναι φιλικές προς όλους.

 

 

 

ERASMUS+ 

 

 

Το σχέδιο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.