Σεμινάριο “Let’s talk about it – sexuality, gender and culture” στην Αυστρία

Τρία άτομα από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός σύμβουλου νέων, ενός μέλους και ενός αρχηγού αποστολής του Κέντρου Νέων Ηπείρου συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο «Let’s talk about it – sexuality, gender & culture» στο Klaffer της Αυστρίας από τις 2 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018. Ο οργανισμός φιλοξενίας Kinderfreunde , ο οποίος ιδρύθηκε το 1908 φιλοξένησε 25 συμμετέχοντες από την Αυστρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία.

 

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν η παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης στους σύμβουλους νέων, στους δασκάλους και στους αρχηγούς των αποστολών σχετικά με τη σεξουαλικότητα, το φύλο και τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η κατασκευή του φύλου, οι ρόλοι των φύλων, η σεξουαλική βία, τα θέματα και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, η κοινωνική ανάπτυξη, η ποικιλομορφία, διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα κ.λπ.

 

Το σεμινάριο και η διαμονή των συμμετεχόντων ήταν σε ένα συγκρότημα οικογενειακού κέντρου στην εξοχή, στη μέση ενός φυσικού παραδείσου -  με λόφους, λίμνες και μικρά χωριά.

 

Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου περιλάμβαναν άτυπη ανταλλαγή εμπειριών, ασκήσεις ρόλων, αισθητική έρευνα, ομαδικές συζητήσεις, επισκέψεις σε ιστορικά μέρη που σχετίζονται με διακρίσεις, εγκλήματα μίσους γενοκτονίας και άλλα. Οι συμμετέχοντες έμαθαν συγκεκριμένους μηχανισμούς αποκλεισμού και ένταξης, μοντέλα μη τυπικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το θέμα, βασικά στοιχεία πολλών τομέων τέχνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αισθητική έρευνα κοινωνικών θεμάτων, πώς να αντιμετωπίσουν τη σεξουαλική κακοποίηση και διακρίσεις με βάση τα θέματα του έργου και τον τρόπο αναγνώρισης της βίας.

 

Επιπλέον, μετά από αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις νέες δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν εβδομαδιαίες τοπικές ομάδες συζήτησης για κοινωνικά ευαίσθητα θέματα στο κέντρο νεολαίας στα Ιωάννινα. 

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program