Ανταλλαγή νέων "Let's change before climate does" Lastours, Γαλλία

Όλα ξεκίνησαν στις 30/08/21 , όταν έξι Έλληνες youngsters βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος πίνοντας καφέ και περιμένοντας να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο με προορισμό την Ν.Γαλλία και συγκεκριμένα ένα μικρό χωριό το Lastours , το οποίο έμελλε να είναι το σπίτι τους για της επόμενες δυο εβδομάδες. Η οικειότητα αναπτύχθηκε πριν καλά-καλά φτάσουμε στην κατασκήνωση που θα μας φιλοξενούσε και όλα έδειχναν ότι οι επόμενες δέκα μέρες θα ήταν γεμάτες πολύ γέλιο και αξέχαστες στιγμές. 

 

Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τί μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε ο,τι έχουμε, ακέραιο. Το πρόγραμμα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή σειρά περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Για δέκα μέρες δοκιμάσαμε να ζήσουμε όσο πιο eco-friendly γίνεται , βασιζόμενοι στις αρχές της βιωσιμότητας. Ήταν πραγματικά μια πρόκληση για όλους μας ,αλλά όπως συνηθίζαμε να λέμε στο πρόγραμμα...”if it doesn’t challenge you , it doesn’t change you “.

 

Σε αυτό το ταξίδι προς την αλλαγή , κάναμε φιλίες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης (Παιδιά από την Ισπανία , την Γαλλία , την Ιταλία , την Λιθουανία , την Ρουμανία ). Οι πρωινές δραστηριότητες με στόχο το team building , το κολύμπι στο παγωμένο ποτάμι του μεσαιωνικού χωριού , η σάουνα, τα workshops που μας έδωσαν έμπρακτα την γνώση για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή , τα θεατρικά σκετσάκια που με τόση φαντασία είχαμε συνθέσει , οι περίπατοι στην φύση και οι συζητήσεις σε πανέμορφα ξέφωτα , ο απογευματινός καφές βλέποντας το ηλιοβασίλεμα, οι βραδινές προβολές ταινιών και τα ξέφρενα πάρτι κάτω από τον έναστρο Γαλλικό ουρανό ήταν αρκετά για να δεθούμε με τους ευρωπαίους φίλους μας. 

 

Αυτό όμως που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία ήταν οι διαπολιτισμικές βραδιές . Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις από πρώτο χέρι άλλους πολιτισμούς , να σπάσεις στερεότυπα και εν τέλει να καταλάβεις ότι δεν διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον. Φεύγοντας από το πρόγραμμα οι ‘Διεθνείς Φίλοι’ μας , είχαν λατρέψει την ελληνική κουζίνα ( ακόμα μας στέλνουν μηνύματα για να τους δώσουμε την συνταγή από τα τηγανητά κολοκυθάκια), το τσίπουρο και τους Ελληνικούς χορούς!!!     

 

Για πολλούς αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία ERASMUS+, σίγουρα όμως δεν θα είναι η τελευταία . Με την βοήθεια του Κέντρου Νέων Ηπείρου , ξεκλειδώσαμε έναν νέο κόσμο και γι’αυτό ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας έδωσαν. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο πρόγραμμα και ελπίζουμε όσοι διαβάσατε την μικρή καταγραφή της εμπειρίας μας , να μην διστάσετε και να εξερευνήσετε τον κόσμο του ERASMUS+  ΤΩΡΑ!!

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program