Σεμινάριο "Join" στο Ommen, Ολλανδία

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, από τις 20/10 ως τις 27/10/2023 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τίτλο "JOIN" στο Ommen της Ολλανδίας, το οποίο διοργανώθηκε από τον οργανισμό Synchro. Σε αυτό το σεμινάριο συμμετείχαν νέες και νέοι από την Πολωνία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού μας, οι οποίοι βρέθηκαν στο σεμινάριο γράφουν:

 

"Η συνάντηση μας στο Ommen, στο κτήριο Olde Vechte, ήταν μεταμορφωτική. Το σεμινάριο αυτό μας οδήγησε στα βάθη της συμπερίληψης, όπου δεν μιλάμε απλώς για φαινομενική αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά για πρακτικές που απαιτούν προσπάθεια, γνώση και ενδοσκόπηση όπως η συμπεριληπτική γλώσσα, ο εποικοδομητικός διάλογος, η παρατήρηση των κοινωνικών μας αναπαραστάσεων και συνεπώς των προκαταλήψεων μας. Το εν λόγω σεμινάριο οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Synchro, με συντονιστές άψογα προετοιμασμένους, προσφέροντας αμύθητη ποικιλία δραστηριοτήτων, προάγοντας τον σεβασμό, την γνώση, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα εργαλεία για μια συμπεριληπτική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν και των καλεσμένων που μας επισκέφθηκαν, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα Unconscious Bias με την Roxana, λέκτορα πανεπιστημίου, και να παίξουμε playfight με την Elena και τον Joris, εμπειρία που μας δίδαξε πως να επικοινωνούνε και να παίζουν οι ψυχές μας χρησιμοποιώντας το σώμα ως μέσο. Στο ίδιο πλαίσιο, γνωρίσαμε τον Marco (Polo), έναν youth worker με πολυετή εμπειρία, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της δικής του μεθοδολογίας και τα εργαλεία για μια αποτελεσματική και συμπεριληπτική επικοινωνία με τους νέους.

 

Επίσης, μιλήσαμε για την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε οργανισμός με στόχο να αναδείξουμε εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να κάνουν την εργασία μας πιο συμπεριληπτική. Μερικές από τις κοινωνικές ομάδες που εστιάσαμε ήταν οι πρόσφυγες, η LGBTQ+ κοινότητα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι νέοι με λιγότερες ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, κάθε οργανισμός καλέστηκε να οργανώσει και να υλοποιήσει ένα workshop, ανάλογα την κοινωνική ομάδα με την οποία ασχολείται. Έτσι, σαν Κέντρο Νέων Ηπείρου, με αφορμή την ομάδα εστίασης μας που είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο οργανώσαμε και υλοποιήσαμε workshop για την συμπερίληψη τους και την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

 

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους καταφέραμε μέσα σε μια εβδομάδα να χτίσουμε τις δυναμικές μιας κοινότητας που αυτό-οργανώνεται, κάναμε φίλους καρδιακούς, ανταλλάξαμε ιδέες για την κοσμοθεωρία μας, ερωτευτήκαμε και μάθαμε πολλά ο ένας από την άλλη.

 

Πέρα από τη χρήσιμη μεθοδολογία και τα πολύτιμα εργαλεία για μια συμπεριληπτική εργασία, φεύγοντας από το κτήριο του Olde Vechte μας έμεινε μια γλυκόπικρη γεύση και μια χαρμολύπη που από την μία ζήσαμε αυτήν την μοναδική εμπειρία και από την άλλη που τελείωσε τόσο γρήγορα". 

A manual for Youth Workers on how to build inclusive methodologies

Download
Guidline Join.pdf
Adobe Acrobat Document 8.3 MB

 

 

 

Το σχέδιο αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.