Ανταλλαγή νέων «Interstellar Inclusion» Πασινάνο, Ιταλία

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα λόγια ενός Έλληνα συμμετέχοντα που πήρε μέρος στην ανταλλαγή.

 

«Τον περασμένο Οκτώβριο είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην ανταλλαγή νέων "Interstellar Inclusion" στο Passignano της Ιταλίας. Το θέμα της ανταλλαγής αφορούσε την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων, με ορισμένες δραστηριότητες που περιλάμβαναν γνώσεις αστρονομίας. 36 άτομα από 6 διαφορετικές χώρες (Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα) συμμετείχαν στην ανταλλαγή καθιστώντας προφανές ότι ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς πολιτισμούς, υπόβαθρα και ρίζες, είμαστε όλοι στην πραγματικότητα το ίδιο.

 

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα με έκανε να αγκαλιάσω το διαφορετικό και το άγνωστο καθώς και να εκτιμήσω τις διαφορές περισσότερο από τις ομοιότητες που έχω με τους ανθρώπους. Ο καθένας έχει μια ιστορία να σας πει εάν καθίστε και ακούσετε προσεκτικά τι έχει να σας πει και είστε πρόθυμοι να δεχτείτε διαφορετικές απόψεις.

 

Αυτό που ζήσαμε στο αγρόκτημα που μέναμε ήταν κάτι το απίστευτο. Γνώρισα ανθρώπους που δεν θα είχα την ευκαιρία να συναντήσω διαφορετικά και μπορώ να πω ότι πλέον έχω φίλους από όλη την Ευρώπη. Συχνά, σκέφτομαι πόσο ισχυρή ήταν αυτή η εμπειρία και πώς μας έκανε να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Η πολυπολιτισμική εμπειρία με βοήθησε να βελτιώσω τις κοινωνικές μου ικανότητες και να μην κρίνω κάποιον από την πρώτη εντύπωση. Με έκανε να μεγαλώσω τόσο την κοινωνική όσο και την πολιτιστική συνειδητοποίηση των θεμάτων τα οποία αγνοούσα. Αυτή η ανταλλαγή άλλαξε τη στάση μου και την προοπτική μου για τη ζωή. » 

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program