Ανταλλαγή νέων « How to LGBTQ+ » στα Ιωάννινα, Ελλάδα

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων διοργανώθηκε από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και έλαβε μέρος από 9 έως 17 Ιουλίου του 2018 στο Σταυροσκιάδι των Ιωαννίνων, στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 30 νέοι άνθρωποι από Ελλάδα, Ιορδανία, Γαλλία, Τυνησία, Ισπανία και Μαρόκο.

 

Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι των οποίων ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν ανησυχούσε την ετεροσεξουαλικότητα και τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αποκαλύπτουν στο κοινό ότι είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ κτλ. Το φάσμα των θεμάτων LGBTQ+ έχει αυξηθεί δραστικά και νέοι ορισμοί δημιουργούνται κάθε μέρα ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά και την βαθύτερη κατανόηση και των ερευνών πάνω στο θέμα. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους γιατί χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο σε τέτοιου είδους θέματα, κυρίως μεταξύ νέων ανθρώπων, γιατί αυτοί όχι μόνο θα διαμορφώσουν το μέλλον στο κόσμο μας, αλλά γιατί αυτοί είναι εκείνοι που θα διδάξουν την νέα γενιά, όταν έρθει η ώρα, να αγαπήσουν τον συνάνθρωπό τους για αυτό που είναι.

 

Αν και υπάρχουν νόμοι διάκρισης ενάντια στον σεξουαλικό προσανατολισμό στην εργασία, στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ε.Ε , η εκτιμώμενη συχνότητα αναφοράς τέτοιων περιστατικών, είναι τόσο χαμηλή όσο μία στις δέκα φορές, σύμφωνα με μία καταγραφή που διεξαχθεί για το LGBTQ+ από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για να μην αναφέρουν περιστατικά διάκρισης, το 59% απάντησε πως πίστευαν πως τίποτα δεν θα γινόταν ή θα άλλαζε αναφέροντάς το. Επιπροσθέτως σε διάφορες περιοχές όπως της εργασίας, της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας, το ποσοστό των ανθρώπων που αισθάνθηκε διάκριση, τους τελευταίους 12 μήνες στην ζωής τους, κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε . Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο, από την στιγμή που έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό – και αυτό είναι να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η διάκριση των LGBTQ+ ανθρώπων στις μοντέρνες κοινωνίες όσο περισσότερο γίνεται.

 

Τα βασικά αντικείμενα του θέματος ήταν:

 

• Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την LGBTQ+ κοινότητα, κυρίως στους νέους.

• Να μάθουν και να προωθήσουν νέους τρόπους στους οποίους οι άνθρωποι που δεν ταυτοποιούνται ως ετερόφυλοι να αντιμετωπίσουν την κοινωνική διάκριση, καθώς επίσης να μάθουν πως να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο του οποίου ο σεξουαλικός προσανατολισμός νιώθει να αντιμάχεται σε σχέση με την ταυτότητα του φύλλου του.

• Να μάθουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του θέματος σε άλλες χώρες και να ανταλλάξουν απόψεις με νέους ανθρώπους σχετικά με το πως μπορούν να βελτιώσουν την ζωή ενός LGBTQ+ ατόμου, όπως να αναπτύξουν την κοινωνική του ζωή.

• Να προωθήσουν Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές αξίες, ανοχή, ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό, ελευθερία, πολιτισμικές και διεθνής συνεργασίες μεταξύ νέων ανθρώπων, επικεφαλής νέους και οργανισμούς.

 

Πέρα από πολλές συζητήσεις, έρευνες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, θεατρικά, πολλά παιχνίδια και διαπολιτισμικές βραδιές, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν για να δημιουργήσουν και να περισυλλέξουν υλικό για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε μία ιστοσελίδα, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ. Το δημοσιοποιημένο υλικό της ιστοσελίδας είναι διαθέσιμο για οποιονδήποτε επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για προώθηση ή για εκπαιδευτική σκοπό.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες του προγράμματος. Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος, επισκεφθείτε αυτή την ιστοσελίδα.

 

ERASMUS+ 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program