Ανταλλαγή νέων «Green Erasmus» Sibiu, Ρουμανία

Το διάστημα από 1 έως 10 Μαΐου, το Κέντρο Νέων Ηπείρου, μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων "Green Erasmus" στο Sibiu της Ρουμανίας, με σκοπό να εκπαιδευτούμε πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Η Ελληνική αποστολή, αποτελούνταν από ένα αρχηγό αποστολής και ακόμη 6 συμμετέχοντες. 

 

Εκεί, μέσω της χρήσης μη-τυπικών-μεθόδων μάθησης και δραστηριοτήτων, ενημερωθήκαμε σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή (λιώσιμο του μόνιμου πάγου, αύξηση της στάθμης της θάλασσας ή υποχώρηση της, ακραίοι καύσωνες, μείωση/αύξηση της βροχόπτωσης), καθώς και την πορεία της γης, εάν οι τωρινές ανθρώπινες συνήθειες δεν αλλάξουν. 

 

Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε πως ο υπερκαταναλωτισμός, σε συνδυασμό με την εναπόθεση των αποβλήτων υποβαθμίζουν τη φύση, η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία και η αλόγιστη παραγωγή και χρήση ενέργειας, βασιζόμενη σε λιγνίτη, προωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό, προωθούν την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης (σφοδρές καταιγίδες, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, έντονες αστικές και υπεράκτιες πλημμύρες κτλ). 

 

Μάθαμε πως να είμαστε πιο φιλικοί απέναντι στο περιβάλλον στην καθημερινή μας ζωή, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό, αγοράζοντας με ευσυνειδησία, στηρίζοντας μικρότερες επιχειρήσεις, μειώνοντας τη χρήση του πλαστικού και επιλέγοντας συχνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις προοπτικές που δίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη είναι μηδαμινό, συγκριτικά με τις συμβατικές πηγές ενέργειας. 

 

Εκτός, όμως, από το εκπαιδευτικό κομμάτι, όλοι μας αποκομίσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς κάναμε νέους φίλους, γνωριστήκαμε με άτομα από άλλες χώρες και γίναμε όλοι μία παρέα. Μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, ως επίσης, τις παραδόσεις μας σαν λαός, ιδιαίτερα στο κομμάτι του φαγητού και της διασκέδασης. Ήταν 10 υπέροχες και γεμάτες μέρες, οι οποίες μας γέμισαν πολύτιμη γνώση και ανεκτίμητες αναμνήσεις.

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program