Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Go for Rural»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Go for Rural” πήρε μέρος στο Forcalquier της Γαλλίας από 2-9 Οκτωβρίου 2018. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για την υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη νεολαία και την κοινωνική καινοτομία, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές πραγματικότητες μιας επικράτειας. 

 

 

Ακολουθεί ένα κείμενο από την Ελληνική συμμετοχή που συνοψίζει την εμπειρία αυτού του προγράμματος: 

 

“Το Κέντρο Νέων Ηπείρου πραγματοποίησε ακόμη ένα πρόγραμμα Erasmus+. Το πρόγραμμα στο Forcalquier της Γαλλίας είχε ως θέμα την κοινωνική καινοτομία και τις πρωτοβουλίες στις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές. Συμμετείχαν 24 άτομα από 8 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Αυστρία, Λετονία και Ρουμανία).

 

Στις 2/10 φτάσαμε στον προορισμό μας, ο οποίος ήταν το Forcalquier, ένα χωριό 5000 κάτοικων κοντά στη Μασσαλία. Εκεί μας υποδέχτηκαν η Vicky και ο Alex και μας πήγαν στον τελικό προορισμό που ήταν το camping που θα διαμέναμε. Αφού τακτοποιήσαμε τα πράγματα μας, πήγαμε στο χώρο που θα πραγματοποιούνταν το πρώτο μας δείπνο. Εκεί μας περίμεναν και οι υπόλοιπες χώρες και αφού γνωριστήκαμε και είπαμε δυο λόγια μεταξύ μας καθίσαμε για το δείπνο όπου είπαμε λίγα πράγματα για εμάς και για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Την επόμενη μέρα το πρωί, αφού συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί, πήγαμε στο MML για ένα meeting για να γνωριστούμε καλύτερα μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

 

Ακολούθως επισκεφτήκαμε το ψηλότερο μέρος του χωριού, όπου υπάρχει ένας ναός και εκεί φάγαμε το μεσημεριανό μας, όπου ήταν ένα σάντουιτς και μία σαλάτα. Μετά ακολούθησε μια βόλτα στο χωριό και στη συνέχεια πήγαμε στο camping όπου πραγματοποιήθηκε ένα welcome πάρτι για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο ζεστό κλίμα. Τη Πέμπτη το πρωί πήγαμε στο MML όπου ακολούθησε ένα workshop για την κοινωνική επιχειρηματικότητα κατά το οποίο χωριστήκαμε σε ομάδες. Το απόγευμα ασχοληθήκαμε με την μαγειρική όπου έφτιαξε ο καθένας ένα παραδοσιακό φαγητό της χώρας του για να δοκιμαστεί από τις άλλες χώρες. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φαγητά όλων των χωρών, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. Το βράδυ πήγαμε σε μια συναυλία και διασκεδάσαμε, χορέψαμε, ήπιαμε και τραγουδήσαμε.

 

Ακολούθως, το επόμενο πρωί πήγαμε σε μια φάρμα όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετά ζώα και να δοκιμάσουμε σπιτική παραδοσιακή πίτσα και σαλάτα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφτήκαμε ένα εργοστάσιο παραγωγής λαδιού και μάθαμε τον τρόπο παραγωγής του. Τη Δευτέρα το πρωί επισκεφτήκαμε την αγορά του χωριού και είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε αρκετά πράγματα για τους δικούς μας και στη συνεχεία απολαύσαμε ένα καφέ στο κέντρο του χωριού. Και έτσι φτάσαμε στην τελευταία μέρα της επιστροφής.”