Ανταλλαγή νέων "Gender (in)Equality" Aiud,Ρουμανία

Η ανταλλαγή νέων "Gender (in)Equality"  στην οποία συμμετείχαμε, πραγματοποιήθηκε στο Aiud της Ρουμανίας, από τις 3 έως τις 16 Οκτωβρίου, με συμμετέχουσες χώρες την Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

 

Τα εργαστήρια είχαν διάφορες θεματικές, όπως η εμφυλη ανισότητα που επικρατεί στις σημερινές κοινωνίες, τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα, η κακοποίηση και ο σεξισμός, ενώ ασχοληθήκαμε και με σημαντικές γυναίκες που ενέπνευσαν τον κόσμο μας. Στις δραστηριότητες χρησιμοποιήσαμε διάφορες μεθόδους, όπως brainstorming, σχέδιο, θέατρο και φωτογραφία, τόσο όταν δουλεύαμε ομαδικά, όσο και ατομικά. Κληθήκαμε να κανουμε debate και να δημιουργήσουμε ζωγραφιές, παρουσιάσεις, photovoice και σκετς σχετικά με σημαντικές γυναίκες τις ιστορίας, τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βια.

 

Σκοπος του προγράμματος ήταν να συζητήσουμε τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα,να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε αναφορικά με τον σεξισμό και την ανισότητα, ώστε να απαλλαγούμε από τα προαναφερθέντα ζητήματα που μαστίζουν τις κοινωνίες μας. Παράλληλα, το πρόγραμμα στόχευε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων τις οποίες θα μπορούσαμε στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσουμε την ισότητα των φυλών, ενώ θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άτομα από άλλες χώρες και να συζητήσουμε μαζί τους σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Ως αναμνηστικό, μας δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε δικά μας μπλουζάκια, σχετικά με το θέμα και τις χώρες που βρίσκονταν στο πρόγραμμα.

 

Όσον αφορά την γνωριμία με τις διαφορετικές κουλτούρες και την διαπολιτισμική επικοινωνία, η επιτυχής  συνεργασία μεταξύ ατόμων από άλλες χώρες και η ομαδικότητα χαρακτήριζαν το πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια του. Ξεπερνώντας ό,τι φαινομενικά μας χωρίζει, καταφέραμε να αναπτύξουμε σχέσεις και να εργαστούμε παράλληλα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Θεωρούμε ότι η ευκαιρία που μας δόθηκε τοσο για την απόκτηση γνώσεων και την βαθιά ανάλυση των προβλημάτων της ανισότητας ανάμεσα στα δύο φυλα, όσο και για διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία με ανθρώπους από άλλες χώρες, υπήρξε πολύτιμη και σίγουρα μοναδική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους οργανισμούς και διοργανωτές όλων των συμμετεχόντων χωρών και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες με αντίστοιχα προγράμματα.

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program