EYES on EU

Eyes on EU είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα Erasmus+ KA3 το οποίο έχει διάρκεια δύο χρόνων. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον οργανισμό Eurasia Net που εδρεύει στη Γαλλία σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Ηπείρου στην Ελλάδα, Continuous Action στην Εσθονία, Europe House Slavonski Bord  στην Κροατία και Asociata DAvent στη Ρουμανία.

 

 

Ο στόχος του προγράμματος είναι να διευθύνει διαφορετικές  Ευρωπαϊκές αξίες με δημιουργικό σενάριο και κινηματογράφηση έξι συνεχόμενων επεισοδίων. Στο επίκεντρο της προσοχής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αξίες που αντιπροσωπεύει. Κάθε ταινία σε μορφή επεισοδίου θα διαρκεί 20 λεπτά και τα γυρίσματα θα γίνουν σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τοπική εργασία, διεθνή συναντήσεις συντονισμού και δύο διεθνής ανταλλαγές νέων.

Δραστηριότητες


Συνάντηση στο Τάλιν, Εσθονία

 

 

Αυτή η συνάντηση έλαβε μέρος τον Δέκεμβριο του 2018 στο Τάλιν, όπου αντιπρόσωποι κάθε εμπλακόμενου οργανισμού ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στον σχεδιασμό του προγράμματος, σε λεπτομέρειες και σε τοπική εργασία.

 

 


Ανταλλαγή νέων Μασσαλία, Γαλλία

 

Η πρώτη ανταλλαγή νέων έλαβε μέρος από 6 εσως 13 Μαρτίου 2019 στν Μασσαλία της Γαλλίας.Κάθε οργανισμός  συμμετείχε με 4 συμμετέχοντες και έναν αρχηγό αποστολής.

 

Κατα την διάρκεια της αναταλλαγής έγιναν συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η θεματολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι νέοι στα επεισόδια της κάθε χώρας. Τα θέμετα που επιλέχθηκαν είναι η δημοκρατία, το περιβάλλον, η φυλετική ισότητα, η διαπολιτισμική διάσταση, η κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες ικανότητες και γνώσεις πάνω στην παραγωγή  ταινίας, στην αφήγησης ιστορίας και στη συλλογική έκθεση. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με την βοήθεια ειδικών που συντόνιζαν την δουλειά των συμμετεχόντων.

 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της ανταλλαγής ήταν θεατρικά παιχνίδια, συζητήσεις, ασκήσεις, διαδραστικά παιχνίδια, δραστηριότητες συλλογικής έκθεσης, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις κ.α.


Τοπική εργασία, Ιωάννινα

 

Μετά την συνάντηση στο Τάλιν, κάθε οργανισμός προσέλαβε νέους εθελοντές που θέλησαν να εργαστούν πάνω στο πρόγραμμα. Οι πρώτες ιδέες ξεκίνησαν να ανταλλάσονται αλλά η πραγματική τοπική δουλειά ξεκίνησε μετά την ανταλλαγή νέων που έγινε στην Μασσαλία.

 

Στο τέλος της πρώτης ανταλλαγής νέων στην Μασσαλία, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στα Ιωάννινα με νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων που ακολούθησαν, η Ελληνική ομάδα του Κέντρου Νέων Ηπείρου μοιράστηκε τις εμπειρίες της από την ανταλλαγή νέων με άλλα μέλη της ομάδας που δεν συμμετείχαν. Όλοι οι εθελοντές συναντήθηκαν πολλές φορές με σκοπό να συζητήσουνε και να προτείνουν ιδέες σχετικά με το θέμα του ελληνικού επεισοδίου – Δημοκρατία. Οι συμμετέχοντες βρήκαν υλικά ( άρθρα, ταινίες, βιβλία, βίντεο) πάνω στο θέμα για έμπνευση και ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στο σενάριο του δικού τους επεισοδίου. 


Συνάντηση στα Ιωάννινα, Ελλάδα

 

Κάθε εθνική ομάδα έστειλε δύο άτομα για μία διεθνή συνάντηση στην Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε από το Κέντρο Νέων Ηπείρου. Μαζί με τους συμμετέχοντες, οι διοργανωτές του προγράμματος πήραν μέρος στην διήμερη συνάντηση (30 – 31 Ιουνίου 2019) με σκοπό να εποπτεύσουν την δουλεία της κάθε ομάδας.

 

Οι συμμετέχοντες της συνάντησης μοιράστηκαν γραπτά σενάρια της κάθε χώρας, αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις, εργάστηκαν πάνω στο γράψιμο του σεναρίου του τελευταίου επεισοδίου και συζήτησαν για τα επόμενα βήματά τους στο πρόγραμμα – γυρίσματα των επεισοδίων. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019, παρόλα αυτά οι ομάδες έχουν έρθει σε επαφή με ειδικούς σε ήχο και εικόνα και συνεργάζονται στενά μαζί τους.


Συνάντηση στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Κάθε οργανισμός εταίρος έστειλε δύο συμμετέχοντες σε αυτήν τη συνάντηση - έναν από τους νέους που συμμετείχαν στο έργο και έναν εκπρόσωπο του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης συνάντησης, συζήτησαν για την πρόοδο του τοπικού έργου κάθε ομάδας, για τη συνεργασία μεταξύ των νέων και των κινηματογραφικών εταιρειών, για γενικές αποφάσεις διαχείρισης έργων και φυσικά για το τελευταίο επεισόδιο που πρόκειται να γυριστεί το 2020.

 

 

Οι νέοι από κάθε εθνική ομάδα παρουσίασαν την κατάστασή τους για την τοπική εργασία και όλοι οι άλλοι, ειδικά ο επαγγελματίας κινηματογραφιστής που συνεργάστηκε από τον οργανισμό συντονισμού, έδωσαν σχόλια και συμβουλές για το έργο τους.


DEMOcracy - Το Ελληνικό επεισόδιο

 

Η ομάδα μας ήταν αυτή που έγραψε το σενάριο, πραγματοποίησε το casting των ηθοποιών αλλά και τα γυρίσματα του επεισοδίου. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 και κράτησαν περίπου δύο εβδομάδες, έχοντας υποστήριξη και συνεργασία από την εταιρεία «Socolata». Για την διαδικασία των γυρισμάτων είχαμε θερμή υποστήριξη από 14 εθελοντές της περιοχής μας (ηθοποιοί), αλλά και από τους IEK DELTA 360 και Saligaros που μας παραχώρησαν τους χώρους των εγκαταστάσεών τους για να γυρίσουμε μερικές από τις σκηνές του επεισοδίου μας.

 

 

Η τεχνική επεξεργασία του επεισοδίου κράτησε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους. Εξαιτίας των περιορισμών κατά του Covid-19 η εργασία μας χρειάστηκε να διακοπή σε κάποιο επίπεδο, για παράδειγμα, η δεύτερη ανταλλαγή νέων πραγματοποιήθηκε εν τέλη διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως επίσης και οι εκδηλώσεις για την πρεμιέρα της σειράς πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, τον Απρίλιο του 2021.

 

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα του EYES on EU – The Web Series στο Facebook www.facebook.com/eyesoneuthewebseries για να δείτε διαδικτυακά βίντεο από την πρεμιέρα από κάθε ένα από τα 6 επεισόδια της σειράς αλλά και τα social media του Κέντρου Νέων Ηπείρου για να ενημερωθείτε για τις τοπικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας σχετικά με το κλείσιμο του προγράμματος. 


Συνάντηση στο Ζάγκρεμπ, Κροατία

 

Από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η τελευταία συνάντηση όλων των εταίρων που συμμετείχαν στο σχέδιο του EYES on EU. Ήταν μια χαρούμενη στιγμή καθώς έφερε κοντά όλους όσους ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς εξαιτίας των περιορισμών του Covid-19 δεν ήταν εφικτές οι συναντήσεις.

 

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μοιράστηκαν τις καλύτερες πρακτικές τους, συζήτησαν για τα σχέδια που είχαν ετοιμάσει σχετικά με την τελική εκδήλωση καθώς και για τα τελευταία βήματα που έπρεπε να γίνουν μιας και το πρόγραμμα πλησίαζε στο τέλος του. Αυτή η συνάντηση είχε εορταστικό κλίμα καθώς ήταν και η τελευταία. Παράλληλα έγινε ένας  απολογισμός των αποτελεσμάτων αλλά και συζητήσεις σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια των εταίρων. 


 Τελική εκδήλωση και τοπική εργασία

 

Οι τελευταίοι μήνες του έργου αφιερώθηκαν για την προώθηση και τη διάδοση των επεισοδίων της σειράς. Στις 28 Απριλίου, η ομάδα μας πραγματοποίησε μια online ζωντανή πρεμιέρα του επεισοδίου μας. Μετά την προβολή της ταινίας υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους συντονιστές του σχεδίου και τους νέους που συμμετείχαν σε αυτό, όπως οι ηθοποιοί και η εθελοντική ομάδα που συντόνιζε τη δημιουργία του επεισοδίου μας. Πριν και μετά την πρεμιέρα, η ομάδα μας εργάστηκε για την online προώθηση του έργου σε τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης και παράλληλα δημιουργήσαμε μια έκθεση, στα γραφεία του οργανισμού μας, με φωτογραφίες από τα επεισόδια της σειράς όπου μπορούσε να τις δει κανείς από το δρόμο.

 

 

Στις 30 Ιουνίου, ο οργανισμός μας κατάφερε να πραγματοποιήσει την τελική εκδήλωση του σχεδίου, η οποία έγινε δια ζώσης ακολουθώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και έλαβε μέρος στην περιοχή Παλαιά Σφαγεία της πόλης των Ιωαννίνων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκδήλωση προβολής ταινίας, όπου προβλήθηκαν δύο επεισόδια της σειράς το DEMOcracy (Ελλάδα) και το Etranger (Γαλλία). Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Jerry's The Sweet Foodtruck για τα γευστικότατα σνακ και τις λαχταριστές λιχουδιές που μας είχαν ετοιμάσει!


EP03 DEMOcracy Trailer

EP 03 DEMOcracy Full Episode

 

Αυτό είναι το επεισόδιο με τίτλο DEMOcracy, που αποτελεί το τρίτο επεισόδιο της σειράς και γυρίστηκε στα Ιωάννινα, Ελλάδα.

 

 

Τσεκάρετε τα υπόλοιπα επεισόδια και συζητήσεις μεταξύ των νέων, των ηθοποιών και των συντονιστών μέσα από τα social media του σχεδίου!

https://www.facebook.com/eyesoneuthewebseries

https://www.youtube.com/channel/UCYJ0wSU0l63wlq3rMraX59Q

https://www.instagram.com/eyesoneutheweb/


Φωτογραφίες

Συνάντηση στο Τάλιν, Εσθονία


Ανταλλαγή νέων Μασσαλία, Γαλλία


Συνάντηση στα Ιωάννινα, Ελλάδα


Συνάντηση στο Βουκουρέστι, Ρουμανία


Τοπική εργασία στα Ιωάννινα, γυρίσματα του επεισοδίου και εκδήλωση


Συνάντηση στο Ζάγκρεμπ, Κροατία

The project is co-funded by the Erasmus+ program of the European Commission