Εθελοντική δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης "Κέντρο Νέων"

Δραστηριότητες

Η δραστηριότητα εθελοντισμού ESC υλοποιήθηκε από την ΑΜΚΕ Κέντρο Νέων Ηπείρου από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, στα Ιωάννινα. Οι συμμετέχοντες βοήθησαν στη λειτουργία του κέντρου νέων, προσέφεραν καθημερινές δραστηριότητες σε νέους ενήλικες, σχεδίασαν και τη διαχειρίστηκαν εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, υποστήριξαν εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας και εργάστηκαν στη δημιουργία διαδικτυακού περιεχομένου με κοινωνικά θέματα που απευθύνονταν σε νέους ενήλικες της περιοχής. Εργάστηκαν σε ομάδες μαζί με έναν τοπικό εργαζόμενο σε θέματα νεολαίας και τοπικούς εθελοντές.

 

Η δραστηριότητα αυτή προώθησε και διερεύνησε επίσης τον ψηφιακό γραμματισμό και την κριτική ψηφιακή έρευνα, ενίσχυσε διάφορες ψηφιακές δεξιότητες των συμμετεχόντων, καθώς και την εμπλοκή με τους τοπικούς νέους ενήλικες μέσω ψηφιακών μέσων. Η μη τυπική μάθηση ήταν ένα άλλο κύριο στοιχείο αυτής της δραστηριότητας - όχι μόνο οι συμμετέχοντες έμαθαν ικανότητες που σχετίζονται με τη μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, αλλά και οι ντόπιοι νέοι ενήλικες έλαβαν διάφορες καθημερινές ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

 

Σε καθημερινή βάση, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν κυρίως με την υποστήριξη και τη διαχείριση του κέντρου νέων που φιλοξενεί η οργάνωσή μας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Το κέντρο νέων είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9 π.μ. έως το απόγευμα ή ακόμη και πολύ αργά το βράδυ, ανάλογα με την εποχή και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες ή εκδηλώσεις. Τα συγκεκριμένα καθήκοντα θα περιλαμβάνουν την υποδοχή των τοπικών νέων ενηλίκων στις δραστηριότητές μας, τη διαχείριση των δραστηριοτήτων (προγραμματισμός, πρακτική υποστήριξη, επικοινωνία με τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες, κ.λπ.), την ενημέρωση των ντόπιων νέων ενηλίκων σχετικά με τις ευκαιρίες που έχουν στο πλαίσιο της οργάνωσής μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, την προσφορά εβδομαδιαίων ή μηνιαίων εργαστηρίων/δραστηριοτήτων στους ντόπιους νέους (ανάλογα με τις ειδικές δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του εθελοντή, η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι πολιτιστική-γλωσσική δραστηριότητα, σεμινάρια χειροτεχνίας ή τέχνης, μουσικά εργαστήρια, σεμινάρια ή δραστηριότητες σχετικά με κοινωνικά θέματα των νέων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα μετανάστευσης, περιβαλλοντικά θέματα μείζονας σημασίας, ξενοφοβία, θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ ή πολλά άλλα), συμμετοχή σε τοπικές ομάδες εθελοντών που εργάζονται για τον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την καθοδήγηση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως μουσικά φεστιβάλ- σχεδιασμός, προετοιμασία και καθοδήγηση εκδηλώσεων μικρής κλίμακας που σχετίζονται με ετήσιες γιορτές ή ημέρες ευαισθητοποίησης ή άλλα θέματα ενδιαφέροντος για τη νεολαία- σχεδιασμός, προετοιμασία και καθοδήγηση πολιτιστικών και διαπολιτισμικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας για τη νεολαία - παροχή βοήθειας σε κάθε είδους εκδηλώσεις της οργάνωσής μας και, τέλος, διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του τμήματος νεολαίας της οργάνωσής μας.

Εθελοντές

2 νέοι ενήλικες συμμετείχαν άμεσα στο έργο αυτό και πραγματοποίησαν δραστηριότητες, προσφέροντας την εθελοντική τους συνεισφορά σε καθημερινή βάση και βοηθώντας την οργάνωση να επιτύχει τους σκοπούς και τους στόχους του έργου. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 2 χώρες - Ιταλία και Ιορδανία, διέμεναν στα Ιωάννινα και εργάζονταν εθελοντικά στο πλαίσιο του έργου για χρονικό διάστημα από 2 έως 7 μήνες. Ήταν ηλικίας 22 έως 28 ετών, προερχόμενοι από διαφορετικά υπόβαθρα και φέρνοντας διάφορες δεξιότητες και νέες ιδέες στην οργάνωσή μας.

Αποτελέσματα

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν έλαβαν χώρα κυρίως στα γραφεία του Κέντρου Νέων Ηπείρου. Οι εθελοντές εργάστηκαν ως ομάδα σε καθημερινή βάση προκειμένου να υλοποιήσουν τις πρωτοβουλίες, τις εκδηλώσεις και το ψηφιακό περιεχόμενο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους εθελοντές ξεκίνησε ένα κανάλι podcast στο Spotify που επικεντρώθηκε στη διάδοση των εμπειριών των εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Επιπλέον, πραγματοποίησε ένα προσωπικό έργο που επικεντρώθηκε στους Βλάχους, μια εθνοτική ομάδα που κατάγεται από τα νότια Βαλκάνια και είναι επίσης παρούσα στην περιοχή της Ηπείρου.

 

 

Σε σχέση με το Spotify, δημιουργήθηκε επίσης μια λίστα αναπαραγωγής μουσικής που περιέχει ένα ουσιαστικό κοινωνικό μήνυμα. Σε εβδομαδιαία βάση, οι εθελοντές αναζητούσαν τραγούδια σε διάφορες γλώσσες που μετέδιδαν ιδέες για τρέχοντα κοινωνικά θέματα μεγάλης σημασίας, όπως η μετανάστευση.

 

 

https://open.spotify.com/show/0YtgpKwP3fSIhwqjkPbAvI?si=9761c43dd6324b2d

 

Ένα άλλο περιεχόμενο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου ήταν ένα βίντεο, το οποίο είναι διαθέσιμο στο κανάλι μας στο Youtube, σχετικά με μουσικούς από την Ήπειρο. Είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τρεις γνωστούς τοπικούς τραγουδιστές, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί τους το πάθος τους για τη μουσική και κάποιες σχετικές πτυχές της μουσικής τους καριέρας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=stNjqL3hVJU

 

Σε σχέση με τις εκδηλώσεις, οι εθελοντές σχεδίασαν, οργάνωσαν και συντόνισαν διάφορες εκδηλώσεις μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους νέους που ζουν στα Ιωάννινα. Ορισμένες από αυτές ήταν η εισαγωγή στην αραβική γλώσσα, συμβουλές για το πώς να ζουν πιο υγιεινά, συλλογή ρούχων για ευάλωτες ομάδες, βραδιά κινηματογράφου και πίτσας, μεταξύ άλλων.

 

 

Το σύνολο του ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργήθηκε, είχε ως στόχο να κάνει ορατό τον σημερινό πλούσιο πολιτισμό των Ιωαννίνων και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου μέσω νέων καναλιών επικοινωνίας. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου στη σελίδα "Ἀπειρωτᾶν - Stories of Epirus People" στην ιστοσελίδα μας (βλ. συλλογές 2023).

 

 

https://www.yce.gr/en/activities/apeirotan

Αποσπάσματα από τους εθελοντές

Ο Andrea από την Ιταλία γράφει: "Αν το σκεφτώ, συνειδητοποιώ ότι έχω ζήσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες σε αυτή την πόλη, στην Ελλάδα. Αλλά την ίδια στιγμή, νιώθω ότι έχει περάσει τόσο γρήγορα και ότι έχω ακόμα τόσα πολλά πράγματα να κάνω. Όλοι ήταν πολύ ευγενικοί, υπομονετικοί και ανοιχτοί απέναντί μου. Φεύγω με ένα τεράστιο αίσθημα ευγνωμοσύνης, γιατί ένιωσα πολύ αγαπητός".

 

Ο Bahaa από την Ιορδανία λέει: "Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας πόσο θαυμάζω το γραφείο και την καταπληκτική ομάδα με την οποία είχα την χαρά να συνεργαστώ. Περάσαμε υπέροχα βγαίνοντας για καφέ, απολαμβάνοντας νόστιμα γλυκά, οργανώνοντας εκδηλώσεις, διαχειριζόμενοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνοντας ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές συζητήσεις. Αυτό μου προσέφερε μεγάλη ευτυχία. Το προσωπικό του γραφείου ήταν απίστευτα ευγενικό και υποστηρικτικό. Όποτε χρειαζόμουν βοήθεια, ήταν πάντα εκεί για μένα και έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όλους στο γραφείο που έκαναν αυτή την εμπειρία τόσο υπέροχη και θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου που μου επέτρεψαν να συνεργαστώ μαζί τους. Η συμβίωση με τους άλλους εθελοντές στο κοινό μας διαμέρισμα ήταν επίσης καταπληκτική. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερους συνταξιδιώτες. Σε όλους μας άρεσε να δοκιμάζουμε διαφορετικά φαγητά, οπότε πηγαίναμε συχνά μαζί σε εστιατόρια και παγωτατζίδικα. Μαγειρεύαμε επίσης διάφορα πιάτα, αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν ήμουν ο καλύτερος σεφ. "

 

Μπορείτε να διαβάσετε πλήρη άρθρα σχετικά με την εμπειρία όλων των εθελοντών στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στην ενότητα "Οι εθελοντές μας.

 

 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (I.NE.DI.VI.M.).

This project was co-funded by the European solidarity corps program of the European Commission.