Εθελοντική δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης "Κέντρο Νέων"

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η δραστηριότητα εθελοντισμού της ESC πραγματοποιήθηκε από την ΑΜΚΕ ΥΚ Ηπείρου από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024, στα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες συνέβαλαν ενεργά στη λειτουργία του κέντρου νεολαίας, συντόνισαν εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, υποστήριξαν τη διοργάνωση μεγαλύτερων εκδηλώσεων και επιμελήθηκαν διαδικτυακό περιεχόμενο που αφορούσε κοινωνικά θέματα που αφορούν τους νέους ενήλικες της περιοχής. Συνεργαζόμενοι στενά με τοπικούς εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας και εθελοντές, εργάστηκαν σε συνεκτικές ομάδες.

 

Η πρωτοβουλία αυτή υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής ψηφιακής έρευνας, ενισχύοντας τις ποικίλες ψηφιακές δεξιότητες των συμμετεχόντων, ενώ διευκόλυνε την εμπλοκή με την τοπική νεολαία μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Επιπλέον, η μη τυπική μάθηση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν ικανότητες που σχετίζονται με δραστηριότητες μέσω άτυπων μεθόδων κατάρτισης, ενώ παρείχε στους τοπικούς νέους ενήλικες τακτικές ευκαιρίες συμμετοχής σε μη τυπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 

Σε καθημερινή βάση, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν κυρίως στη διαχείριση και υποστήριξη του κέντρου νεολαίας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Το κέντρο παρέμενε ανοιχτό για το κοινό κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9 π.μ. έως αργά το βράδυ, ανάλογα με την εποχή και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Οι αρμοδιότητές τους περιλάμβαναν την υποδοχή των τοπικών νέων σε διάφορες δραστηριότητες, την επίβλεψη της διαχείρισης των δραστηριοτήτων (σχεδιασμός, υλικοτεχνική υποστήριξη, επικοινωνία με τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες), την ενημέρωση των τοπικών νέων για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο οργανισμός τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τη φιλοξενία μηνιαίων εργαστηρίων/δραστηριοτήτων προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των τοπικών νέων (από πολιτιστικά και γλωσσικά εργαστήρια έως σεμινάρια χειροτεχνίας, τέχνης, μουσικής και συζητήσεις για πιεστικά κοινωνικά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετανάστευση, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, η ξενοφοβία, θέματα LGBTQ+, μεταξύ άλλων). Συμμετείχαν επίσης σε τοπικές ομάδες εθελοντών που ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την καθοδήγηση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως μουσικά φεστιβάλ, καθώς και με τη διοργάνωση μικρότερων εκδηλώσεων που αφορούσαν ετήσιες γιορτές, ημέρες ευαισθητοποίησης ή άλλα θέματα ενδιαφέροντος των νέων. Επιπλέον, ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την καθοδήγηση πολιτιστικών και διαπολιτισμικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας για τη νεολαία, την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων της οργάνωσης και τη διαχείριση της παρουσίας του τμήματος νεολαίας της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Τρεις νέοι ενήλικες συμμετείχαν ενεργά στο έργο αυτό, αφιερώνοντας τον εαυτό τους στις καθημερινές δραστηριότητες και παρέχοντας εθελοντική υποστήριξη για να βοηθήσουν την οργάνωση να επιτύχει τους σκοπούς και τους στόχους της. Οι συμμετέχοντες αυτοί προέρχονταν από τρεις διαφορετικές χώρες: Σουηδία, Ελλάδα και Ιορδανία. Τοποθετημένοι στα Ιωάννινα, εργάστηκαν εθελοντικά στο πλαίσιο του έργου για περιόδους που κυμαίνονταν από 2 έως 6 μήνες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 19 έως 25 ετών, εκπροσωπώντας διαφορετικά υπόβαθρα και προσφέροντας ποικίλες δεξιότητες και φρέσκες ιδέες στον οργανισμό μας.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στους χώρους του Κέντρου Νεότητας Ηπείρου, όπου οι εθελοντές συνεργάστηκαν ως μια συνεκτική ομάδα σε καθημερινή βάση για την εκτέλεση των πρωτοβουλιών, των εκδηλώσεων και τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Ειδικότερα, ένας από τους εθελοντές ξεκίνησε μια σειρά εργαστηρίων δημιουργικής γραφής προσαρμοσμένα για νέους ενήλικες που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων. Επιπλέον, ο εν λόγω εθελοντής ανέλαβε ένα προσωπικό έργο με στόχο την προβολή της τοπικής κοινότητας των Ιωαννίνων και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

 

Σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ένας από τους τοπικούς εθελοντές μας αποφάσισε να ερευνήσει για τις παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής της Ηπείρου. Μέσα από την αφοσίωση και την έρευνά της, είχε ως στόχο να διατηρήσει και να προωθήσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Ηπείρου, ρίχνοντας φως στην παραδοσιακή ενδυμασία και τη σημασία της στα τοπικά έθιμα και τις γιορτές.

 

Σε σχέση με τις εκδηλώσεις, οι εθελοντές σχεδίασαν, οργάνωσαν και διευκόλυναν διάφορες εκδηλώσεις μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τη νεολαία που ζει στα Ιωάννινα. Ορισμένες από αυτές ήταν, μεταξύ άλλων, μια σειρά εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, προβολή ενός ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από τους ίδιους και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Το σύνολο του ψηφιακού περιεχομένου που δημιουργήθηκε, είχε ως στόχο να κάνει ορατό τον σημερινό πλούσιο πολιτισμό των Ιωαννίνων και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου μέσω νέων καναλιών επικοινωνίας. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου στη σελίδα "Ιστορίες Ηπειρωτών" ή "Ἀπειρωτᾶν" στην ιστοσελίδα μας (βλ. συλλογές 2023 και 2024).

 

https://www.yce.gr/en/activities/apeirotan

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ

Ο Πάνος από τη Σουηδία γράφει: "Η πόλη των Ιωαννίνων είναι για μένα ένα κρυμμένο στολίδι σε αυτόν τον κόσμο. Είναι τόσο ζωντανή, μερικές φορές χαοτική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει θετική και ηρεμιστική επίδραση στην ψυχή. Εδώ έχω ζήσει μερικές από τις πιο αστείες και πιο σουρεαλιστικές στιγμές της ζωής μου. Αυτή η πόλη είναι πλέον μέρος του ποιος είμαι και θα την επισκεφτώ ξανά (κάτι μου λέει ότι θα έρθω πολλές φορές). Η εργασία για την YCE ήταν επίσης καταπληκτική. Μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω νέα πράγματα και να αναπτύξω νέες ικανότητες. Ο Γιώργος και η Μάρτα είναι τόσο καλοί στο συντονισμό. Είμαι πολύ περήφανος για το προσωπικό μου έργο και δεν θα ξεχάσω ποτέ τις αστείες στιγμές εδώ μέσα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την καταπληκτική εμπειρία, τους άλλους εθελοντές, τους ανθρώπους του YCE και επίσης τους καταπληκτικούς ντόπιους των Ιωαννίνων. Παρόλο που αυτή η εμπειρία τελείωσε, προτιμώ να τη σκέφτομαι ως την αρχή για κάτι καινούργιο".

 

Η Natassa από Ελλάδα λέει: "! Είμαι η Νατάσα και είμαι από την Ελλάδα. Ζω στα Ιωάννινα τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των σπουδών μου και τώρα είχα την ευκαιρία να δω την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία. Η αλληλεπίδραση με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες μου προσέφερε ανεκτίμητες εμπειρίες και με ώθησε να ανακαλύψω τον εαυτό μου μέσα από διαφορετικές αξίες και νοοτροπίες. Οι διαπολιτισμικές εκδηλώσεις, το προσωπικό μου έργο και η καθημερινή επαφή με τους άλλους εθελοντές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και με εξόπλισαν με δεξιότητες και συναισθήματα πολίτη. Στον ελεύθερο χρόνο μου είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω την πόλη και τα φυσικά τοπία γύρω της. Αυτός ο τόπος δεν θα πάψει ποτέ να με εμπνέει".

 

Μπορείτε να διαβάσετε πλήρη άρθρα σχετικά με την εμπειρία όλων των εθελοντών στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στην ενότητα Διεθνείς Εθελοντές.

 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (I.NE.DI.VI.M.).

This project was co-funded by the European solidarity corps program of the European Commission.