Ανταλλαγή νέων «Entrance for healthy lifestyle»

Η ανταλλαγή νέων με τίτλο “Entrance for healthy lifestyle” επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε νέους ηλικίας 18 με 29 ετών που έχουν κίνητρο να ζουν υγιεινά. Το πρόγραμμα διεξήχθη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, το Maribor, 1-8 Σεπτεμβρίου.

 

Αυτή η ανταλλαγή νέων περιλάμβανε πέντε οργανισμούς από διαφορετικές χώρες από την Ευρώπη: Σλοβενία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία και Ιταλία. Στο πρόγραμμα πήραν μέρος είκοσι συμμετέχοντες και πέντε αρχηγοί. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να επισημανθούν τα προβλήματα του ανθυγιεινού τρόπου ζωής που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στις μέρες μας. Επίσης να ενθαρρύνουν τον τοπικό τρόπο παραγωγής ποιοτικών τροφίμων και να αναπτύξουν υγιεινό τρόπο αστικής ζωής.

 

Ακολουθεί ένα κείμενο από την Ελληνική συμμετοχή που συνοψίζει την εμπειρία αυτού του προγράμματος: 

 

"Τον Σεπτέμβριο, χάρη στο Κέντρο Νέων Ηπείρου, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο Entrance for Healthy Lifestyle που διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα (1-9) του μήνα στο Maribor της Σλοβενίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 άτομα από πέντε διαφορετικές χώρες: Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Πολωνία.

 

Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα ήταν διάφορες και όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες (επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο του Maribor, πεζοπορία στο χιονοδρομικό/βουνό Pohorje, καλλιέργεια φυτών από εμάς, επισκέψεις στα γήπεδα και διεξαγωγή αθλημάτων, βραδιά Master chef, όπου χωρισμένοι τυχαία σε ομάδες, κληθήκαμε να ετοιμάσουμε το βραδινό (με διαφορετικό πιάτο η κάθε ομάδα). Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν διαφορά workshops που αφορούσαν τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς ειδικοί παραβρέθηκαν στον χώρο και μας μίλησαν για την υγιεινή διατροφή.

 

Τέλος, κάποιες συμμετέχουσες, μία από την Ελλάδα και μία από τη Σλοβενία ανέλαβαν να μας δείξουν τα βασικά βήματα του χορού λάτιν, ενώ άλλες τρείς Ελληνίδες οργάνωσαν και παρουσίασαν  ένα μικρό σεμινάριο για τις Πρώτες Βοήθειες. Το πρόγραμμα ανταλλαγής στο Maribor ήταν μια μοναδική εμπειρία. Γνωρίσαμε άτομα από άλλες χώρες, ήρθαμε σε επαφή με τις συνήθειές τους - διατροφικές και μη, δουλέψαμε ομαδικά με άτομα άγνωστα μέχρι τότε για εμάς και δεθήκαμε μόλις σε μια εβδομάδα. Πρόκειται για μια εμπειρία που όποιος τη ζήσει, δε θα τη ξεχάσει ποτέ."