Εκπαιδευτικό σεμινάριο "D.I.S.C.O.V.E.R." Sremski Karlovci, Σερβία

Το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο "D.I.S.C.O.V.E.R." έλαβε χώρα στο Sremski Karlovci, Σερβία από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019. Ο επίσημος τίτλος του προγράμματος είναι   " DiverSE COmmunities have ValuablE Resources ".

 

Οι στόχοι του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν οι εξής:

  • Να δοθεί η ευκαιρία σε σύμβουλους νέων, άλλους επαγγελματίες και εθελοντές να ανταλλάξουν εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές και περιορισμούς σχετικά με τη συνεργασία με άτομα που αιτούνται άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρες που ήταν πρώην χώρες διέλευσης και μόλις πρόσφατα γίνονται προορισμοί ή αναγκαστικός προορισμός για αυτόν τον πληθυσμό.
  • Υποστήριξη των συμμετεχόντων στην εκμάθηση και κατανόηση των γεγονότων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στις συμμετέχουσες χώρες καθώς και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την διασύνδεση που υπάρχει όσον αφορά τις μεταναστεύσεις και τις αναγκαστικές μεταναστευτικές ροές.
  • Διερεύνηση του ρόλου και των δυνατοτήτων των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων κοινωνιών φιλοξενίας σε πιο διαπολιτισμικές, ανεκτικές και ποικίλες κοινότητες
  • Υποστήριξη των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση των μεταβαλλόμενων αναγκών των μεταναστών και των προσφυγικών κοινοτήτων
  • Παροχή γνώσεων στους συμμετέχοντες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και έργων με βάση το NFE

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την εμπειρία ενός Έλληνα συμμετέχοντα που συμμετείχε σε αυτό το εκπαιδευτικό σεμινάριο.

 

« Όταν λέμε Σερβία, ποιο είναι τα πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας; Ίσως η απάντησή σας να είναι ρακί (Slivovitza), βαμπίρ και πάπρικα, Pirot Kilim (χαλί) ή Tesla ή ακόμα και το παραδοσιακό φαγητό τους !!! Αλλά για εμάς έχει διαφορετικό νόημα !!

 

Σερβία: ένα ταξίδι, μια εμπειρία, ένα όνειρο…

… που θα θυμόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας…

 

Όταν κάποιος μας ρωτά πώς ήταν η εμπειρία μας στη Σερβία, χιλιάδες εικόνες, συναισθήματα, στιγμές και εμπειρίες ξεχειλίζουν από το μυαλό μας… είναι μια εμπειρία ζωής που πιστεύουμε ότι πρέπει να δοκιμάσουν όλοι!

 

Το χωριό όπου μείναμε, το Sremski Karlovci, ήταν ένα πολύ φιλόξενο μέρος, οι κάτοικοι του οποίου ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαζόμασταν. Αυτό το ταξίδι μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε σαν μετανάστης και να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας στη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Επίσης, συναντήσαμε ανθρώπους από διάφορες χώρες. Ήταν ένα ταξίδι που θα θυμόμαστε έχοντας θετικές αναμνήσεις παρά τις ολίγες κακουχίες. Μέσα από τα προγράμματα Erasmus + μπορείτε να μάθετε πώς να γίνετε ανεξάρτητοι ζώντας σε μια ξένη χώρα, να γίνετε ισχυρότερος άνθρωπος και να αποκτήσετε ακαδημαϊκές δεξιότητες και εμπειρίες ζωής!

 

Η συνολική εμπειρία στο τέλος μας έκανε να έχουμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις, δίνοντάς μας το κίνητρο για συμμετοχή και σε άλλα παρόμοια προγράμματα, είτε στη Σερβία είτε σε κάποια άλλη χώρα! »

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program