Ανταλλαγή νέων «Crossing Borders»

Η ανταλλαγή νέων «Crossing Borders»  έλαβε μέρος στην Galicia της Ισπανίας από 15 έως 25 Ιουνίου  2019. 25 νέα άτομα από Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία συμμετείχαν στην ανταλλαγή, η οποία διοργανώθηκε από τον Ισπανικό οργανισμό Xeracion σε συνεργασία με τους αρχηγούς των ομάδων της κάθε χώρας.

 

Στόχος της ανταλλαγής ήταν να συζητηθούν επίκαιρα θέματα όπως η μετανάστευση, η ενσωμάτωση, η ταυτοποίηση και η αλληλεγγύη μέσα από ένα μοναδικό και αυθεντικό τρόπο. Τα κοινωνικά θέματα ανακαλύφθηκαν μέσα από ένα διανοητικό ταξίδι 9 ημερών. Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν ιδέες, εμπειρίες, ικανότητες, απόψεις, πρακτικές, συμμετείχαν στο πενθήμερο προσκύνημα του ΄΄English Camino΄΄ από το Ferrol στο Santiago (120χλμ) και προετοίμασαν καλλιτεχνική έκθεση βασιζόμενη στο θέμα της ανταλλαγής.

 

Η έκθεση αντανακλούσε τις εμπειρίες και τα αισθήματα των συμμετεχόντων που απέκτησαν κατά την διάρκεια του προσκυνήματος μέσα από ιστορίες, ζωγραφιές, φωτογραφίες, τραγούδια, ποιήματα και άλλα. Οι συμμετέχοντες ήταν άνθρωποι που προήλθαν από διαφορετικά υπόβαθρα, συχνά με ιστορίες μετανάστευσης από τις οικογένειές τους που μας αφηγήθηκαν. Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής έμαθαν πως να δράττουν καλύτερα στις προκαταλήψεις, να προωθήσουν την αλληλεγγύη στους μετανάστες και πως να υψώσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα μετανάστευσης.