Borders in the Mind

Το BIM είναι ένα μακράς διάρκειας πρόγραμμα δύο χρόνων μιας διεθνής στρατηγικής συνεργασίας για την εκπαίδευση ενηλίκων, που υλοποιείται σύμφωνα με τα Erasmus+ προγράμματα, βασική δράση της συνεργασίας για καινοτομία και ανταλλαγής καλών πρακτικών. Ο συντονιστικός οργανισμός είναι ο Interacting S.L (Ισπανία) και εταίροι οργανισμοί είναι το Κέντρο Νέων Ηπείρου( Ελλάδα), Eurasia Net (Γαλλία), Youth Power (Κύπρος), Euro-Net (Ιταλία), Chain Foundation (Ολλανδία) και το The Nerve Centre ( Ηνωμένο Βασίλειο).

 

Γενικό πλαίσιο

 

Οι σύγχρονοι καιροί είναι μια πρόκληση για τις ιδέες μας για φιλοξενία και το καλωσόρισμα γίνεται όλο και περισσότερο επιλεκτικό. Το πρόγραμμά μας προτείνει μοντέρνες και σχετικές υπηρεσίες καλωσορίσματος που επινοήθηκαν από τους κατοίκους των κοινοτήτων, ώστε να ενημερώνουν τους επισκέπτες για το μέρος από το οποίο προήλθαν. Παρουσιάζοντας στους άλλους το φάσμα των διαθέσιμων υπηρεσιών, την ιστορία και την κουλτούρα της γειτονιάς τους. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για το ποίοι είναι και που πραγματικά ανήκουν, τόσο στην ίδια τους την κοινότητα όσο και στην Ευρώπη. 

 

Το BIM αναγνωρίζει την μαζική αναταραχή και τις πληθυσμιακές μετατοπίσεις εντός της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τόσο των οικοδεσποτών όσο και των μεταναστών, για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση των μεταξύ τους πολιτισμών.

 

Σκοποί και στόχοι

 

Κύριος στόχος μας είναι να επινοήσουμε και να παρέχουμε καινοτομία, πρακτικά και σχετικά εργαλεία και μεθοδολογίες για την προώθηση της ανοχής και την εξύμνηση της διαφορετικότητας και της ταυτότητας. Επίσης, το πρόγραμμα θα εξερευνήσει την  πολιτιστική κληρονομιά, κοιτώντας το πως τα σημερινά πολιτιστικά πιστεύω, έθιμα και ο τρόπος ζωής έχουν επηρεαστεί και εξακολουθούν να επηρεάζονται από γεγονότα του παρελθόντος, ακόμα και αν αρκετοί άνθρωποι δεν είναι ενήμεροι γι’ αυτό. Το πρόγραμμα θα φέρει στο φως αυτή τη κρυμμένη και πολλές φορές παρεξηγήσιμη πολιτιστική κληρονομιά. Θα βοηθήσουμε κοινωνίες να μοιραστούν τις εμπειρίες και την ιστορία τους, ανακαλύπτοντας εμπειρίες, ιδέες και θέματα του παρελθόντος.

 

Δραστηριότητες και προϊόντα

 

Εκπαιδευτές ενηλίκων και εργαζόμενοι της κοινότητας σε διάφορους τομείς, τόσο σε επίσημα όσο και ανεπίσημα πλαίσια, θα εκπαιδευτούν ώστε να τεστάρουν και να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί μέσα από αυτή τη συνεργασία. Το κύριο προϊόν θα είναι μία σειρά από Discovery Events σχεδιασμένα από τους ενήλικες συμμετέχοντες για να το παρουσιάσουν σε επισκέπτες από διαφορετικές γειτονιές, κουλτούρες και χώρες. Αυτή η διαδικασία θα αναπτύξει δεξιότητες και αυτοπεποίθηση, θα ενεργοποιήσει και θα υποστηρίξει την εκ νέου δέσμευση στην μάθηση και εκπαίδευση των ενηλίκων, θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, τους ενεργούς πολίτες και θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα.

 

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα χρησιμοποιηθούν διαδραστικές μεθοδολογίες, θα γίνει συλλογή πληροφοριών από τους ενδιαφερόμενους φορείς για την χαρτογράφηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινωνικών υπηρεσιών, πολιτικών ορίων και στάσεων. Θα χρησιμοποιήσουμε το υλικό για να δημιουργήσουμε καινοτόμες και διασκεδαστικές εκδηλώσεις (Discovery/ Welcome events), στις γειτονιές και τις κουλτούρες των εταίρων του προγράμματος.

 

Τα αποτελέσματα θα δώσουνε φως σε προηγούμενες άγνωστες Ευρωπαϊκές κοινότητες, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την αίσθηση Ευρωπαϊκής ανοχής, συνοχής και πολυμορφίας μας.

 

Άλλα προϊόντα και δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

• Πρότυπο για σχέδια μάθησης που βασίζονται στην κοινότητα.

• Ελέγχους των στόχων και των υποκειμενικών συνόρων που ορίζουν τις κοινότητες.

• Πρότυπα για Discovery Events για γειτονιές και ιδρύματα.

• Ένα πρακτικό e-book/ handbook που θα περιγράφει την μεθοδολογία, δραστηριότητες, ευκαιρίες, κίνητρα και αποτελέσματα.

• Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να εκπαιδεύσει με καινοτόμες μεθοδολογίες, υλικά και κίνητρα.

• Ένα διεθνή συνέδριο για να γιορτάσουμε και να μοιραστούμε τις καλύτερες πρακτικές και να παρουσιάσουμε τις καλύτερες ιστορίες του προγράμματος.


Κατεβάστε τα "Discovery Events" της πόλης των Ιωαννίνων!

Download
The Old Town Market Discovery (En).pdf
Adobe Acrobat Document 6.9 MB
Download
Secrets of the Castle Discovery (En).pdf
Adobe Acrobat Document 18.3 MB
Download
The Forest Adventure Discovery (En).pdf
Adobe Acrobat Document 7.1 MB
Download
The Island Discovery (En).pdf
Adobe Acrobat Document 9.7 MB


Κατεβάστε περισσότερα "Discovery Events" και από άλλες πόλεις της Ευρώπης και μάθετε για τη μεθοδολογία του σχεδιασμού των Discovery Event στον ιστότοπο του σχεδίου: https://www.bordersinthemind.eu


Φωτογραφικό υλικό από διεθνείς συναντήσεις και τοπικές δραστηριότητες

Συνάντηση στη Μαδρίτη, Μάρτιος του 2019

Συνάντηση στο Μπέλφαστ, Ιούνιος του 2019

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Μαδρίτη, Σεπτέμβριος 2019

Συνάντηση στη Μασσαλία, Οκτώβριος του 2019

Συνάντηση στη Μαδρίτη, Ιανουάριος 2020

Συνάντηση στη Λευκωσία, Οκτώβριος 2021

ERASMUS+ 

 

 

This project is co-funded by European Union, the Erasmus+ Program