Ανταλλαγή νέων "ARTIVISM: Raise Your Youth Voice", Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Μεταξύ των ημερομηνιών 11/12/2022 και 15/12/2022 βρεθήκαμε στο Μπίχατς, μια πόλη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη γνωστή για τις φυσικές ομορφιές που την περιβάλλουν, καθώς και για την πληθώρα των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που αφηγούνται την ιστορία αυτής της πόλης. Συμμετείχαμε σε μια ανταλλαγή νέων με την ονομασία "ARTIVISM: Raise Your Youth Voice" μαζί με 20 άτομα από τη Βοσνία, την Πορτογαλία και τέλος τη Σερβία. Στόχος μας ήταν να βρούμε τη φωνή μας και να εκφραστούμε χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους τέχνης, να μοιραστούμε ιδέες, αξίες και εμπειρίες ζωής μεταξύ μας και τέλος να δημιουργήσουμε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας το σώμα και την κίνησή μας.

 

Και τα καταφέραμε, μέσα σε 4 σύντομες ημέρες, εκφραστήκαμε, δημιουργήσαμε δεσμούς. Πρέπει να το ζήσεις για να το πιστέψεις, πόσο κοντά νιώσαμε μεταξύ μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σαν να έχουμε τραυματικό δεσμό αλλά το εντελώς αντίθετο, ήρθαμε-μαζί-μέσα-από-μια-καταπληκτική-εμπειρία. Τέλος πάντων, οι εκπαιδευτές μας μας οδήγησαν μέσα από τις δραστηριότητες και ήταν υπέροχοι, την πρώτη μέρα των δραστηριοτήτων περάσαμε από το κλασικό μοτίβο του Erasmus+ παιχνίδια με ονόματα, παιχνίδια για το σπάσιμο του πάγου και παιχνίδια για την οικοδόμηση της ομάδας και στη συνέχεια άρχισε η πραγματική διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας, δουλέψαμε πάνω στο σώμα μας, τις αισθήσεις μας, την κίνηση και τη σύνδεση με το περιβάλλον με την Κιάρα, χορέψαμε, περπατήσαμε σαν ρομπότ σε διαφορετικές ταχύτητες και "βαρύτητες", διαλογιστήκαμε και μείναμε στη θέση μας, δουλέψαμε μόνοι μας, σε ζευγάρια και σε ομάδες, μέσα από όλα αυτά υπήρχε μια ξεχωριστή αίσθηση ηρεμίας... Κατά τη διάρκεια των πρωινή συνεδρία, δουλέψαμε πάνω στο σώμα μας, τις αισθήσεις μας, την κίνηση και τη σύνδεση με το περιβάλλον με την Κιάρα, χορέψαμε, κοπανιστήκαμε, περπατήσαμε σαν ρομπότ σε διαφορετικές ταχύτητες και "βαρύτητες", διαλογιστήκαμε και μείναμε στη θέση μας, δουλέψαμε μόνοι μας, σε ζευγάρια και σε ομάδες, μέσα από όλα αυτά υπήρχε μια ξεχωριστή αίσθηση ηρεμίας, ηρεμίας... Ζεν καθώς και ενθουσιασμού, ω! να είμαστε εκεί ξανά, μακριά από το άγχος της πραγματικότητάς μας και να νιώθουμε δεμένοι, συνδεδεμένοι μεταξύ μας.

 

Τέλος πάντων, κατά τη διάρκεια των απογευμάτων, δεν είχαμε καθόλου ψυχραιμία, το ορκίζομαι, η Pooja (η άλλη εκπαιδεύτριά μας) έκανε δουλειά ψυχής, εσκεμμένα ή όχι, πολλά τραύματα ξεθάφτηκαν και θέλω να πιστεύω ότι ξεκίνησε μια θεραπευτική διαδικασία. Μέσα από το θέατρο φόρουμ, παγωμένες εικόνες και βαθυστόχαστες ερωτήσεις, ασχοληθήκαμε με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προσωπικούς δαίμονες, μερικές φορές έγινε δυσάρεστα βαρύ και μερικές φορές κρατήθηκε ελαφρύ, με έναν ευγενικό τρόπο, οι εκπαιδευτές μας μας καθοδηγούσαν και μας κρατούσαν συναισθηματικά και σωματικά ασφαλείς. Την τελευταία ημέρα της συμμετοχής μας, κάθε συμμετέχων, μόνος του ή σε μια ομάδα, δημιούργησε ένα έργο τέχνης είτε με χορό είτε με υλικά τέχνης είτε/και φωτογραφίες Polaroid (τις οποίες ενθαρρυνθήκαμε να τραβήξουμε κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος με τις μηχανές Polaroid που μας δόθηκαν). Ήταν εκπληκτικό.

 

Ποια είναι η "επίγευση" του προγράμματος; Ποια εντύπωση μένει όταν το αρχικό μας δέος έχει ξεθωριάσει; Ένα ζεστό, γλυκό συναίσθημα, μια αίσθηση ελευθερίας και το φάντασμα της ενθάρρυνσης που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος. Τώρα θα θέλαμε πολύ να σας δώσουμε ένα play by play από αυτά που κάποιοι θα αποκαλούσαν "ημέρες που αλλάζουν τη ζωή", αλλά θα προτιμούσαμε να σας εμπνεύσουμε να πάτε και να ζήσετε τη δική σας!

ERASMUS+ 

 

 

This project was co-funded by European Union, the Erasmus+ Program