Δομή ασυνόδευτων ανηλίκων «Άγιος Αθανάσιος»

Το 2020 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον οργανισμό. Από εθελοντές στο προσφυγικό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην διαχείριση μιας δομής ασυνόδευτων ανήλικων. Τα προβλήματα που συναντήσαμε σε αυτήν την διαδρομή ήταν αρκετά, ωστόσο καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τον αρχικό μας στόχο.

 

Ο στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια ΄΄σπιτική΄΄ ζεστασιά και φροντίδα. Και το καταφέραμε!

 

Έτσι λοιπόν στις 6 Αυγούστου του 2020 φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού μας στους Ασπράγγελους Ζαγορίου τα πρώτα 4 παιδιά. Η δομή ασυνόδευτων ανηλίκων ΄΄Άγιος Αθανάσιος΄΄ στους Ασπράγγελους Ζαγορίου έχει δυναμικότητα 40 ωφελούμενων άνω των 12 ετών και επιχορηγείται από το Εθνικό  Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με κωδικό ΟΠΣ 5050789.

 

Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων "Άγιος  Αθανάσιος" είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και  η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Εκτός από την στέγαση, στους ασυνόδευτους ανήλικους παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες: 1) Σίτιση 2) Υπηρεσίες Διερμηνείας 3) Υπηρεσίες καθαριότητας και βασικών ειδών υγιεινής  4) Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη 5) Νομική συνδρομή 6) Ιατρική υποστήριξη μέσω  παραπομπών 7) Διανομή χρηματικού βοηθήματος 8) Εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (υποστηρικτική διδασκαλία εντός της Δομής για την  εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής,  ομαδικά αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγικές εκδρομές) με στόχο  την ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια των προσωπικών  τους κλίσεων 9) Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και διοργάνωση εκδηλώσεων και  δράσεων στην τοπική κοινότητα. 

 

Οι υπηρεσίες παρέχονται όλο το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα  από την εξειδικευμένη και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έργου συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων για 12 μήνες.

 

Στο κομμάτι των δραστηριοτήτων (μη τυπικής εκπαίδευσης) σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντές του European Solidarity Corps του οργανισμού, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην δομή βάση εβδομαδιαίου προγραμματισμού.

 

Βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών!


These activities were supported by European Solidarity Corps program of the European Commission.