Ανταλλαγή Νέων "Εθελοντής. Να ζει κανείς η να μη ζει;"

Από τις 21 μέχρι και τις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση μία ανταλλαγή νέων στο Δήμο Πωγωνίου με τίτλο: Εθελοντής, να ζει κανείς ή να μη ζει;

Στην ανταλλαγή νέων συμμετείχαν 24 νέοι από 3 διαφορετικές χώρες(Ελλάδα, Βουλγαρία και Λετονία) και μάθανε μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης για τον εθελοντισμό, για την ανάπτυξη που μπορεί να αποφέρει ο εθελοντισμός στην ύπαιθρο καθώς και την καλλιέργεια της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη.

Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής νέων, οι νέοι αντάλλαξαν εμπειρίες, ξεπέρασαν τις πολιτιστικές διαφορές τους και το εμπόδιο της μη κοινής γλώσσας και μάθανε για το πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας. 

 

Επίσης συλλέχθηκαν πάνω από 70 σακούλες απορριμμάτων από τον καθαρισμό στη περιοχή Αγίους και πραγματοποιήθηκε ανακύκλωση χαρτιού στα χωριά Κουκλιούς, Αρετή, Παρακάλαμος, Βήσσανη, Δολιανά και Καλπάκι. Εδώ μπορείτε να δείτε την εκπομπή 5+ από το κανάλι ΕΤ3 όπου μας επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης χαρτιού στο χωριό Παρακάλαμος.

 

Πραγματοποιήθηκε επίσης μία ημερίδα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Δολιανών με τίτλο: Ο Εθελοντισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της υπαίθρου όπου οι μαθητές που ζουν σε κοντινά χωριά εμπνεύστηκαν να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους καθώς επίσης ενημερώθηκαν και για το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, τα οφέλη του καθώς και πως μπορούνε να συμμετάσχουν σε αυτό. Επίσης οι συμμετέχοντες σχεδίασαν ένα φυλλάδιο που προάγει τον εθελοντισμό και θα διανεμηθεί το προσεχές μέλλον.

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από την Ανταλλαγή Νέων και να ακούσετε τη συνέντευξη ενός μέλους της ομάδας μας, τον Θωμά Τσίκο Cermeli. Αναφέρετε για τα αποτελέσματα της Ανταλλαγής και τα μελλοντικά μας σχέδια.

 

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Πωγωνίου για τη φιλοξενία του, τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την ασφαλή μεταφορά μας, το εργαστήριο κρεάτων Ντίμης στα Ιωάννινα και το κρεοπωλείο Κατζές στο Καλπάκι για το κρέας τους καθώς και το εστιατόριο Το Πέτρινο στη Βήσσανη για τη παραχώρηση του εξοπλισμού του.


Κατά την διάρκεια μίας δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις σκέψεις τους για την Ευρώπη. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές απόψεις των συμμετεχόντων που αφορούν την Ευρώπη σε διαφορετικές κατηγορίες:

Λέξεις που περιγράφουν την Ευρώπη μου: Δημοκρατία, ειρηνική, ένωση, άνθρωποι, ισότητα, χρήσιμη, επιτυχής, προγράμματα για τη νεολαία, κοινοί κανόνες, κοινές πεποιθήσεις, διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision, οικονομική κρίση, τέχνη, αθλητισμός, αγάπη, αισιοδοξία, Ευρώ, επικοινωνία, πολυμορφία, ανοικτή, αρχαία, θαυμάσια , ποικιλομορφία των γλωσσών, ιστορία, ελευθερία, ανεκτικότητα, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Πράγματα για το οποία είμαι περήφανος για την Ευρώπη: Είναι εύκολο να ταξιδεύεις στην Ευρώπη, η φύση είναι πολύ όμορφη στην Ευρώπη, υπάρχουν τόσα πολλά νόστιμα τρόφιμα στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές νόστιμές μπίρες στην Ευρώπη, η Ευρώπη μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς εύκολα, υπάρχουν καλές φυσικές πηγές στην Ευρώπη, η ΕΕ βοηθά να σωθούν οι παραδόσεις των χωρών της ΕΕ, δίνει πολλά χρήματα για έργα όπως αυτό έτσι είναι εύκολο να μάθεις για άλλες χώρες και να έχεις πρόσβαση σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης , οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να είσαι μορφωμένος και η Ευρώπη μας δίνει τη δυνατότητα να μορφωθούμε, να συνεργαζόμαστε χωρίς όπλα στην Ευρώπη, η ΕΕ καταφέρνει να ενώνει όλους τους ανθρώπους στην Ευρώπη, υπάρχουν καλές συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη, οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ παρέχουν την ειρήνη και την ασφάλεια, η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αποδεκτή και σεβαστή από την Ευρώπη.

 

Πράγματα για το οποία δεν είμαι περήφανος για την Ευρώπη: υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα ζώα στην Ευρώπη, η οικονομική κρίση, υπάρχει πολύ υψηλή ρύπανση στην Ευρώπη, υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που δεν είναι ανεκτικοί και δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο.

 

Πράγματα τα οποία ποτέ δεν κάνουμε στην Ευρώπη: δεν σκοτώνουμε τους ανθρώπους λόγω της διαφορετικής θρησκείας, φυλής ή τη γνώμη τους, Δεν τα παρατάμε ποτέ, Δεν αφαιρούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα από κανέναν, Δεν τρώμε κρέας σκύλου, Εμείς δεν απομονώνουμε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έχουμε χαρέμια, δεν έχουμε θανατικές ποινές.

 

Πράγματα που κάνουμε πάντα στην Ευρώπη: κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε, Βοηθάμε πάντα ο ένας τον άλλον, Πίνουμε πάντα αλκοόλ, Έχουμε πάντα διασκέδαση, πάντα προσπαθούμε να καταλάβουμε κάθε έθνος της Ευρώπης, Πάντα γιορτάζουμε, Πάντα διαμαρτυρόμαστε για την κρίση, μας αρέσει να κατηγορούμε τους άλλους ανθρώπους και τη κυβέρνησή μας.

Κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας της ανταλλαγής, όλοι οι  συμμετέχοντες συζήτησαν για τα οφέλη του εθελοντισμού. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές απόψεις των συμμετεχόντων:

 • Κατά την διάρκεια που είσαι εθελοντής, μαθαίνεις να σκέφτεσαι όχι μόνο για τον εαυτό σου
 • Κατά την διάρκεια που είσαι εθελοντής, δίνεις ένα καλό παράδειγμα για τους άλλους.
 • Εάν είσαι εθελοντής σε μια ξένη χώρα, ο εθελοντισμός βοηθά να κοινωνικοποιηθείς με τους ντόπιους, αυξάνει τη διαπολιτισμική μάθηση σου
 • Ο εθελοντισμός θα σε κάνει να νιώσεις πιο χρήσιμος
 • Κάνεις μια δράση εθελοντισμού για να καθαρίσεις τη φύση, καταλαβαίνεις ότι είναι καλύτερα να μην γεμίσεις τη φύση σκουπίδια και έτσι δεν θα πρέπει να την καθαρίσεις
 • Εάν είσαι εθελοντής, κάνεις μια καλή αλλαγή στον κόσμο
 • Όταν είσαι εθελοντής, μπορείς να συνειδητοποιήσεις ότι τα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους
 • Ο εθελοντισμός δίνει χαμόγελα και καλά συναισθήματα
 • Ο εθελοντισμός μπορεί να σου παρέχει νέες δεξιότητες και γνώσεις
 • Ο εθελοντισμός αλλάζει την άποψή σου για τη ζωή
 • Ο εθελοντισμός ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές ηλικίες
 • Με τον εθελοντισμό μπορείς να καταλάβεις ότι με μικρές προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα
 • Κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού μπορείς να δεις τον τρόπο ζωής των άλλων
 •  

Εδω μπορείτε να διαβάσετε μερικές απόψεις των εθελοντών για την Ανταλλαγή Νέων :

 • Το πρόγραμμα της ανταλλαγής νέων ήταν εμπειρία ζωής, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τις απαραίτητες δραστηριότητες(καθαριότητα, ανακύκλωση) με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (παιχνίδια, συζητήσεις, εκδρομές). Και περάσαμε πολύ καλά ενώ κάναμε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είχα ποτέ τόσο πολλή διασκέδαση και γέλιο καθώς ήμουν σε συνεργασία με άγνωστα άτομα. Η Μεγαλύτερη προσωπική μου επιτυχία κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ήταν ότι έμαθα πώς να επικοινωνώ με τους ανθρώπους με διαφορετικά επίπεδα γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. Έμαθα επίσης πολλά για τους άλλους πολιτισμούς και μίλησα φράσεις σε άλλες γλώσσες. Kristīne Zvejniece από τη Λετονία
 • Κάθε μέρα από την ανταλλαγή με εξέπληξε, γιατί ήταν ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη. Όλοι γίναμε πολύ φιλικοί, μάθαμε ο ένας από τον άλλο και την ίδια στιγμή είχαμε πολλή διασκέδαση! Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ήταν ότι έπρεπε να χρησιμοποιώ τα Αγγλικά και δεν φοβάμαι να το κάνω πια, επίσης έμαθα κάποιες λέξεις και φράσεις στα ελληνικά - (Βασικά ζήτησα χαρτί για ανακύκλωση χαρτιού σε έναν ντόπιο και ο ίδιος με κατάλαβε!). Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες πτυχές έμαθα για τους ανθρώπους και για το πόσο όμορφο είναι οι διαφορές μας περισσότερο από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Μετά από αυτή την ανταλλαγή νέων πιθανώς να γίνω περισσότερο ανοιχτόμυαλος άνθρωπος. Inta Žaime από τη Λετονία.
 • Η ανταλλαγή νέων ήταν πολύ καλή προγραμματισμένη, είμαι ευτυχής που είδα φημισμένα μέρη. Ήταν όνειρό μου να μάθω και να δω την Ελλάδα Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής άκουσα και είδα πράγματα που δεν έχω ακούσει ή δει έλαβα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για μένα. Έχω επίσης καλούς νέους φίλους εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος γι 'αυτό. Μετά από αυτή την ανταλλαγή θα δώσω μεγαλύτερη προσοχή στις εθελοντικές δραστηριότητες. Jānis Lielmanis από τη Λετονία.
 • Το πρόγραμμα της ανταλλαγής νέων ήταν πολύ ενδιαφέρον Μου άρεσε, όπως όλοι οι άλλοι . Δεν ήξερα καλά αγγλικά και είμαι χαρούμενη που οι εκπαιδευτές με βοήθησαν να επικοινωνήσω με όλους τους άλλους συμμετέχοντες, έτσι ξεπέρασα το εμπόδιο της γλώσσας. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ανταλλαγή ήταν η ημερίδα μας στο γυμνάσιο των Δολιανών, γιατί ενθαρρύναμε πολλούς μαθητές να γίνουν εθελοντές. Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω σε άλλες ανταλλαγές νέων στο μέλλον, γιατί εκεί θα μπορούσα να μάθω πολλά νέα πράγματα. Ευαγγελία Μπούτλα από την Ελλάδα.
 • Η ανταλλαγή ξεπέρασε όλες μου τις προσδοκίες. Όλα στο πρόγραμμα από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο ήταν υπέροχα. Μετά το τέλος του προγράμματος θα προσπαθήσω να ενθαρρύνω όσους περισσότερους μπορώ για τον εθελοντισμό, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, την αποδοχή όλων των ανθρώπων ασχέτως αν προέρχονται από άλλες χώρες και είναι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας. Θα με χαροποιούσε ιδιαιτέρως αν συμμετείχα ξανά σ’ ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Ευγενία Δόσιου από Ελλάδα.
 • Το πρόγραμμα της Ανταλλαγής ήταν πολύ χρήσιμο, διασκεδαστικό και καλό για την προσωπική μου ανάπτυξη. Ήρθα να συμμετάσχω σε αυτή την Ανταλλαγή με σκοπό να βοηθήσω στο να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές και σκέφτομαι πως τα κατάφερα αρκετά καλά. Η μεγαλύτερη επιτυχία της Ανταλλαγής ήταν η ανταλλαγή των εμπειριών μας στον εθελοντισμό μεταξύ μας και ιδιαιτέρως με Έλληνες μαθητές. Αυτή η Ανταλλαγή μου άρεσε πολύ. Inna Petrova Ilieva από τη Βουλγαρία.
 • Αυτή η Ανταλλαγή Νέων ήταν μία καταπληκτική εμπειρία στην οποία όλοι μάθαμε πολλά για τους εαυτούς μας και άλλους ανθρώπους. Αυτό το σχέδιο μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε καινούργιους φίλους από άλλες χώρες και να μάθουμε για τους πολιτισμούς τους. Για εμένα η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι κατά τη διάρκεια της Ανταλλαγής ξεπεράσαμε το εμπόδιο της γλώσσας. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα σχέδια σαν και αυτό όπου ακόμα περισσότεροι νέοι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος. Hristo Ivaylov Hristov από τη Βουλγαρία.

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»