«Ενίσχυση Λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγ.Αθανάσιος στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου / στο Πέραμα Ιωαννίνων»

Το 2022 ήταν η χρονιά που ανανεώσαμε την υλοποίηση του έργου για τη λειτουργία και διαχείριση της δομής Ασυνόδευτων ανηλίκων στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου / στο Πέραμα Ιωαννίνων. Τα προβλήματα που συναντήσαμε από την αρχή αυτής της διαδρομής ήταν αρκετά, ωστόσο καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τους αρχικούς μας στόχους, να τους ανανεώσουμε αλλά και να θέσουμε νέους στόχους για ακόμη μια χρονιά.

 

Κύριος στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά μια «σπιτική» ζεστασιά και φροντίδα. Και το καταφέραμε!

 

Η δομή ασυνόδευτων ανηλίκων «Άγιος Αθανάσιος» στους Ασπράγγελους Ζαγορίου / στα Πέραμα Ιωαννίνων έχει δυναμικότητα 40 ωφελούμενων άνω των 12 ετών και επιχορηγείται από το Εθνικό  Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης με κωδικό ΟΠΣ 5131944..

 

Βασικός σκοπός της λειτουργίας του έργου «Ενίσχυση Λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγ.Αθανάσιος» είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Εκτός από την στέγαση, στους ασυνόδευτους ανήλικους παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες: 1) Σίτιση 2) Υπηρεσίες Διερμηνείας 3) Υπηρεσίες καθαριότητας και βασικών ειδών υγιεινής  4) Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη 5) Νομική συνδρομή 6) Ιατρική υποστήριξη μέσω  παραπομπών 7) Διανομή χρηματικού βοηθήματος 8) Εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (υποστηρικτική διδασκαλία εντός της Δομής για την  εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής,  ομαδικά αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγικές εκδρομές) με στόχο  την ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια των προσωπικών  τους κλίσεων 9) Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και διοργάνωση εκδηλώσεων και  δράσεων στην τοπική κοινότητα. 

 

Οι υπηρεσίες παρέχονται όλο το 24ωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα  από την εξειδικευμένη και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα έργου συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων για 12 μήνες.

 

Στο κομμάτι των δραστηριοτήτων (μη τυπικής εκπαίδευσης) σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντές του European Solidarity Corps του οργανισμού, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στη δομή βάση εβδομαδιαίου προγραμματισμού.

 

Παράλληλα βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών!

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εγκαταστάσεις της δομής (στους Ασπράγγελους Ζαγωρίου) μέσα από ένα βίντεο που έχει δημιουργήσει ένας από τους εθελοντές του European Solidarity Corps και μερικές φωτογραφίες από δραστηρίοτητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

Επιχορήγηση Ν.Π. Α.Μ.Κ.Ε. Κέντρο Νέων Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου "Ενίσχυση Λειτουργίας της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγ. Αθανάσιος στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου με

MIS: 5131944