Tia και Φωτεινή

Η Tia και η Φωτεινή είναι από την Ελλάδα και συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε Δανία και Πορτογαλία αντίστοιχα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία τους και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.

Tia:

Γεια σας, ονομάζομαι Tia, είμαι 21 ετών και είμαι εθελόντρια του European Solidarity Corps στη Δανία, σε ένα μέρος που ονομάζεται Ananda Gaorii. Το πρόγραμμα έχει ως τίτλο "Sustainable Living Lab". Το Ananda Gaorii είναι ένα Ashram (Spiritual Retreat Center) και αγρόκτημα, καθώς επίσης και Κέντρο Εκμάθησης για νέους που ενδιαφέρονται για την πνευματικότητα και έναν πιο ολιστικό τρόπο ζωής. Αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το ταξίδι, γιατί ήθελα πολύ να ζω σύμφωνα με ένα yogic lifestyle, σε αρμονία με τη φύση, τον εαυτό μου και τους ανθρώπους.

 

Ήταν η αρχή μιας μεγάλης μεταμόρφωσης. Η Ananda Gaorii έχει δύο πτυχές στις οποίες εμείς ως άτομα εργαζόμαστε και εξελισσόμαστε κατά τη διάρκεια της διαμονής μας:

 

Αγρόκτημα: Δουλεύουμε στους κήπους και καλλιεργούμε τη δική μας τροφή σε μεγάλες ποσότητες, ασχολούμαστε με τη γη και έχοντας μια συνειδητή σχέση με το φαγητό μας.

 

Κέντρο μάθησης: Μέσω του διαλογισμού, έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να αναδείξουμε συναισθήματα και εμπειρίες που πρέπει να θεραπεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Η αποδοχή, η αγάπη και η συμπόνια είναι τα κύρια εργαλεία μας για να εργαστούμε και με τη χρήση της μη βίαιης επικοινωνίας, είμαστε σε θέση να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον σε αυτό το ταξίδι.

 

Είμαι πολύ ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ τους τελευταίους 7 μήνες, ζώντας σε μια κοινότητα γεμάτη εμπνευσμένους ανθρώπους, ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου και απολαμβάνοντας τη ζωή στο έπακρο! Ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να περάσετε από αυτό το μέρος, διότι είναι καταπληκτικό!

 

***********************************************************************************************************************************

 

Hi, I’m Thea, 21 years old and I am a volunteer living in Denmark, in a place called Ananda Gaorii. Ananda Gaorii is an Ashram (Spiritual Retreat Center) and Farm, as well as a Learning center for young people who are interested in spirituality and a more holistic way of living. I decided to follow this journey here, because I really wanted to live according to a yogic lifestyle, in harmony with nature, myself and people.

 

It was the beginning of a great transformation. Ananda Gaorii has two aspects in which we as individuals work and evolve throughout our stay: 

 

Farm: We work in the gardens and grow our own food in big quantities, engaging with the earth and having a conscious relationship with our food.

 

Learning Center: Through meditation, we have the opportunity to go deeper into ourselves and bring up emotions and experiences that need to be healed and dealt with. Acceptance, love and compassion is our main tools to work within and with the use of Non-Violent Communication, we are able to support and encourage each other through this journey. 

 

I’m very grateful to have been here for these past 7 months, living in a community full of inspiring people, discovering myself and enjoying life to the fullest!


Φωτεινή:

Γεια σας! Ονομάζομαι Φωτεινή και έλαβα μέρος στο πρόγραμμα του European Solidarity Corps στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για 9 μήνες. Το Πρόγραμμα είχε τίτλο #Inclusion.

 

Είναι δύσκολο να ξεκινήσω αυτό το κείμενο. Δεν ξέρω πως και αυτό γιατί κάθε φορά που γυρνάω πίσω σε αυτόν τον χρόνο, μου έρχονται τόσες πολλές όμορφες στιγμές, εικόνες, εμπειρίες, άνθρωποι, γέλια που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ και πως να τα μεταφέρω όλα αυτά τα συναισθήματα σε λέξεις. Νομίζω, το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι μέχρι και σήμερα, αρκετό καιρό μετα από το τελος αυτου του προγράμματος έχω όλους αυτούς τους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου καθημερινά και ανυπομονώ να τους ξαναδώ!

 

Φεύγοντας για Λισαβόνα, ήμουν αρκετά ενθουσιασμένη και ανυπομονούσα να αρχίσω την εθελοντική μου εργασία, ωστόσο έχοντας ζήσει ξανά δυο φορές στο εξωτερικό, ήδη μια στη Πορτογαλία και έχοντας επισκεφτεί την Λισαβόνα αρκετές φορες, ημουν προετοιμασμένη για το τι θα συναντήσω και τι θα ζήσω. Τελικα, έπεσα τόσο έξω. Ότι και να φαντάζεσαι ή να ακούς από τρίτους δεν σε προετοιμάζουν στο παραμικρό για το πόσο έντονα θα ζήσεις και πόσο αυτός ο χρόνος θα αλλάξει τη ζωή σου, η τουλάχιστον θα τη γεμίσει χρώμα και χαρά!

 

Ένα ακόμη ώφελος του προγράμματος ήταν να μου δωθεί η ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς σε ένα υπεροχο περιβαλλον σαν ντόπια πορτογαλέζα! Αρχικά, εργάστηκα σε έναν οργανισμό όπου φιλοξενούνται άτομα με ειδικές ανάγκες ( όπως αισθητηριακές ή κινητικές αναπηριες, σύνδρομο down, αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες κτλ). Αμέτρητη χαρά και αγάπη! Ήμουν μαζί με τη roommate μου( δηλαδή κλείναμε 24ωρα μαζί χαχ) και ουσιαστικά βοηθούσαμε στη λειτουργία κυρίως των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, όπως ζωγραφική, κεραμική , ξυλουργική και οτιδήποτε άλλο δημιουργικό! Επίσης, συμμετείχα στα μαθήματα σύγχρονου χορού, ίσως οι αγαπημένες μου ώρες εκεί! Δεν είχε καμία σημασία αν ξέρεις τα βήματα, αν είσαι στον ρυθμό η αν ξερεις να κινείσαι γενικά! Το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να αφήσεις τα πάντα πίσω και να χορέψεις με τη ψυχή σου στον ρυθμό της μουσικής και ουσιαστικά απλά να αισθανθείς όμορφα! 

 

Είμαι τόσο χαρούμενη και ευγνώμων για όλα αυτά τα συναισθήματα που ένιωσα και όλα όσα έμαθα μέσω της συναναστροφής μου με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους! Και είναι τοσο όμορφο να θυμάσαι καθημερινά ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος, όλοι μας είμαστε ατελείς για αυτό και τόσο μοναδικοί! Και ετσι και αλλιώς, ακόμα και έτσι, μπορούμε να αγαπήσουμε ,να νιώσουμε ,να χορέψουμε και να γελάσουμε, να απολαύσουμε τον ήλιο και να πάμε μια βόλτα στη θάλασσα. Μόνο αυτά ή μάλλον, όλα αυτά είναι η Ευτυχία! 

 

Αν θέλετε να διάβάσετε ολόκληρη την εμπειρία της Φωτεινής μπορείτε να κατεβάσετε το παρακάτω έγγραφο.

Download
ESC FOTEINI STACHTIARI.pdf
Adobe Acrobat Document 112.2 KB

 

 

Αυτό το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος του European Solidarity Corps.