Λία και Εύη

Η Λία και η Εύη είναι από την Ελλάδα και συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην Πορτογαλία και στην Ιταλία αντίστοιχα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία τους και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.

Λία:

Γεια σας! Είμαι η Λία, είμαι 24 χρονών και φέτος πέρασα 7 μήνες στην Πορτογαλία, στις Οέιρας, μια παραθαλάσσια περιοχή δίπλα στη Λισαβόνα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα European Solidarity Corps.

 

Πριν αρχίσει αυτό το ταξίδι ήμουν ενθουσιασμένη αλλά ταυτόχρονα αγχωμένη, ενώ προσπαθούσα να μην έχω υψηλές προσδοκίες καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς με περιμένει. Εκεί έμενα σε ένα σπίτι με άλλους επτά εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο! Τους πρώτους μήνες δούλευα σε ένα κέντρο ημέρας για ηλικιωμένους. Παρόλο που για μένα η μέρα εκεί κυλούσε αργά, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικές είναι για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας μικρές πράξεις, όπως ένα πιάτο ζεστό φαγητό, μια μικρή βοήθεια, η παρέα, ή μια δραστηριότητα που θα τους βγάλει από τη ρουτίνα. Τους υπόλοιπους μήνες δούλευα σε ένα νηπιαγωγείο για παιδιά σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή χωρίς γονική υποστήριξη. Αυτή ήταν μια εμπειρία που γέμισε την καρδιά μου με αγάπη την οποία τα παιδιά μου έδωσαν απλόχερα, άλλα από την πρώτη στιγμή χωρίς κανέναν δισταγμό και άλλα αφού κέρδισα την εμπιστοσύνη τους, γεγονός που έκανε το συναίσθημα ακόμη πιο δυνατό!

 

Όπως συνηθίζαμε να λέμε με τη συγκάτοικό μου γελώντας, όλη αυτή η εμπειρία ήταν σαν ένα rollercoaster, γεμάτη τόσο με δύσκολες όσο και με όμορφες στιγμές, οι οποίες εναλλάσσονταν τόσο γρήγορα που πιστεύω θα μου πάρει καιρό να συνειδητοποιήσω όλα όσα κέρδισα και το βαθμό που με επηρέασε. Το πρότζεκτ μου θα διαρκούσε 12 μήνες αλλά αποφάσισα πως είχε κάνει τον κύκλο του και είχε έρθει η ώρα για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, όμως παρόλα αυτά πιστεύω πως συμμετέχοντας σε αυτό, όχι μόνο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια νέα χώρα και νέους από πολλές άλλες, να ταξιδέψω και να αναπτύξω διάφορες δεξιότητες, αλλά το κυριότερο, να γνωρίσω πολύ καλύτερα τον εαυτό μου. Είναι μια εμπειρία που σίγουρα δε μετανιώνω και θα σύστηνα στον κάθε νέο να ζήσει αν βρει την ευκαιρία!


Εύη:

Ονομάζομαι Εύη, είμαι 20 χρονών και είμαι φοιτήτρια Παιδαγωγικού τμήματος. Αποφάσισα να πάω στο Παλέρμο και να συμμετέχω στο πρόγραμμα εθελοντισμού του European Solidarity Corps με τίτλο "Mapping Solidarity” για δύ μήνες, με σκοπό να βιώσω την πρώτη μου εμπειρία στον εθελοντισμό, να γνωρίσω άλλους ανθρώπους, να δημιουργήσω αναμνήσεις και να μάθω περισσότερα σχετικά με την προσφορά βοήθειας και ευκαιριών σε ανθρώπους που προέρχονται από πολιτισμικό υπόβαθρο με μειωμένες ευκαιρίες. Επιπρόσθετα, θεώρησα ότι είναι μια ευκαιρία να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου, να ανακαλύψω στοιχεία άλλων πολιτισμών και να δω πώς είναι η ζωή σε άλλες χώρες.

 

Η ιδέα του να ζήσω στο Παλέρμο για ένα διάστημα δύο περίπου μηνών φαινόταν ενδιαφέρουσα από την πρώτη στιγμή και όσα περισσότερα μάθαινα για την πόλη, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της Σικελίας, τόσο περισσότερο μου άρεσε. Η πόλη είναι γεμάτη ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κανείς και να δοκιμάσει και το γεγονός ότι είχα δίπλα μου υπέροχους ανθρώπους έκανε την εμπειρία καλύτερη. Οι άνθρωποι στη Σικελία είναι απλοί, διασκεδαστικοί και ευγενικοί. Η κουζίνα τους είναι, επίσης, φανταστική και θα τη λάτρευε ο καθένας. Ένιωσα άνετα στο Παλέρμο από την πρώτη στιγμή, λόγω της ζεστασιάς των ανθρώπων και του φιλικού κλίματος.

 

Η συνάντηση με ανθρώπους δημιουργικούς, με την επιθυμία να κάνουν ό,τι μπορούν για να βελτιώσουν τον κόσμο αποτέλεσε έμπνευση για μένα. Είχα την ευκαιρία να μαθαίνω κάτι καινούριο κάθε μέρα, να περνάω χρόνο μαζί τους και να μοιράζομαι όλα τα συναισθήματα που μου προκαλούσε αυτή η εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος σε δραστηριότητες που δεν είχα δοκιμάσει πριν. Η δυνατότητα αυτή με βοήθησε να ανακαλύψω τα ενδιαφέροντά μου και να αποκτήσω γνώσεις σε καινούργιους τομείς.

 

 

This project was co-funded by the European Commission.