Λία

Η Λία είναι από την Ελλάδα και συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην Πορτογαλία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία της και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε.

Γεια σας! Είμαι η Λία, είμαι 24 χρονών και φέτος πέρασα 7 μήνες στην Πορτογαλία, στις Οέιρας, μια παραθαλάσσια περιοχή δίπλα στη Λισαβόνα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα European Solidarity Corps.

 

Πριν αρχίσει αυτό το ταξίδι ήμουν ενθουσιασμένη αλλά ταυτόχρονα αγχωμένη, ενώ προσπαθούσα να μην έχω υψηλές προσδοκίες καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς με περιμένει. Εκεί έμενα σε ένα σπίτι με άλλους επτά εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο! Τους πρώτους μήνες δούλευα σε ένα κέντρο ημέρας για ηλικιωμένους. Παρόλο που για μένα η μέρα εκεί κυλούσε αργά, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικές είναι για τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας μικρές πράξεις, όπως ένα πιάτο ζεστό φαγητό, μια μικρή βοήθεια, η παρέα, ή μια δραστηριότητα που θα τους βγάλει από τη ρουτίνα. Τους υπόλοιπους μήνες δούλευα σε ένα νηπιαγωγείο για παιδιά σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή χωρίς γονική υποστήριξη. Αυτή ήταν μια εμπειρία που γέμισε την καρδιά μου με αγάπη την οποία τα παιδιά μου έδωσαν απλόχερα, άλλα από την πρώτη στιγμή χωρίς κανέναν δισταγμό και άλλα αφού κέρδισα την εμπιστοσύνη τους, γεγονός που έκανε το συναίσθημα ακόμη πιο δυνατό!

 

Όπως συνηθίζαμε να λέμε με τη συγκάτοικό μου γελώντας, όλη αυτή η εμπειρία ήταν σαν ένα rollercoaster, γεμάτη τόσο με δύσκολες όσο και με όμορφες στιγμές, οι οποίες εναλλάσσονταν τόσο γρήγορα που πιστεύω θα μου πάρει καιρό να συνειδητοποιήσω όλα όσα κέρδισα και το βαθμό που με επηρέασε. Το πρότζεκτ μου θα διαρκούσε 12 μήνες αλλά αποφάσισα πως είχε κάνει τον κύκλο του και είχε έρθει η ώρα για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, όμως παρόλα αυτά πιστεύω πως συμμετέχοντας σε αυτό, όχι μόνο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια νέα χώρα και νέους από πολλές άλλες, να ταξιδέψω και να αναπτύξω διάφορες δεξιότητες, αλλά το κυριότερο, να γνωρίσω πολύ καλύτερα τον εαυτό μου. Είναι μια εμπειρία που σίγουρα δε μετανιώνω και θα σύστηνα στον κάθε νέο να ζήσει αν βρει την ευκαιρία!


 

 

This project was co-funded by the European Commission.