Μαρκέλα και Βύρωνας

Ο Βύρωνας και η Μαρκέλα είναι από την Ελλάδα και συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης σε Βέλγιο και Ιταλία αντίστοιχα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία τους και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν.

Μαρκέλα:

Χαίρεται! Ονομάζομαι Μαρκέλα Αβντούλη, είμαι 20 ετών και κατάγομαι από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

 

Κατά την διάρκεια του Lockdown ξεκίνησα να σκέφτομαι τι θα ήθελα να κάνω όταν επιστρέψω στην κανονικότητα. Εξαιτίας αυτού του προβληματισμού, ξεκίνησα να ψάχνω ευρωπαϊκά εθελοντικά προγράμματα μέσα από το European Solidarity Corps όπου και βρήκα την ανακοίνωση του οργανισμού Associazione Kora στην Ιταλία. Το πρόγραμμα έχει τίτλο "European Solidarity Voices". Κύριο θέμα του προγράμματος είναι η κοινωνική ανάκαμψη της πόλης Norcia στην Ιταλία, μετά απο τις καταστροφικές συνέπειες που υπέστη η περιοχή από τον σεισμό του 2016.

 

Διαβάζοντας την περιγραφή του προγράμματος συνειδητοποίησα ότι είναι αυτό το κάτι που θα ήθελα να κάνω μετά το Lockdown και αυτό το κάτι που θα ήθελα να έχω σαν ανάμνηση. Έτσι και αποφάσισα να υποβάλλω την αίτηση και το ενδιαφέρον μου για το πρόγραμμα τους. Δεν περίμενα να πάρω απάντηση να πω την αλήθεια αλλά όταν μου είπε η αγαπητή Agnese ότι με δέχτηκαν στο πρόγραμμα έκανα έτοιμες τις βαλίτσες μου και τα covid test μου και πήγα Ιταλία.

 

Στην πτήση μου για την Ιταλία  ήμουν μεν πολύ ενθουσιασμένη, αλλά ταυτόχρονα και λίγο επιφυλακτική για το εάν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες του προγράμματος. Όλα όμως είναι μια χαρά. Ακόμα βρίσκομαι στην Norcia, και δεν θα άλλαζα την επιλογή μου για τίποτα.

 

Δουλεύω στο κέντρο με άτομα με νοητική  υστέρηση και είναι μια αξέχαστη ευκαιρία. Οργανώσαμε εκπαιδευτικά workshops και παιχνίδια μαζί τους, και βλέποντας την χαρά που τους δίνουν μικρές επιτυχίες, μαθαίνεις το πόσο δεδομένα θεωρούμε κάποια πράγματα. Μερικές από τις δραστηριότητες που κάναμε είναι ο χορός, η μουσική θεραπεία όπου όλοι οι εθελοντές πηγαίνουμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και τραγουδάμε μαζί με τους ανθρώπους παλιά ιταλικά τραγούδια  καθώς και καλλιτεχνικές δημιουργίες με εκπαιδευτικό υπόβαθρο όπως η αναγνώριση και αντιστοίχιση των συναισθημάτων.

 

Επιπλέον, μια από τις υποχρεώσεις μας είναι η διεξαγωγή μαθημάτων αγγλικών στην τοπική Κοινότητα όπου το εκπαιδευτικό υλικό είναι σχεδιασμένο από εμάς. Αρκετά παιδιά αλλά και ενήλικες έρχονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μας κάθε Τρίτη και Πέμπτη και κάθε φορά φεύγουν με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

 

Σε συνεργασία με εθελοντές της κοινότητας της Norcia, έχω την δυνατότητα να βοηθήσω επίσης στην ομαλή διεξαγωγή τοπικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, κινηματογραφικές νύχτες, ορχήστρες κλπ, καθώς και στην διατήρηση των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19. Οι νύχτες αυτές θα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου καθώς με φέρνουν όλο και πιο κοντά στην ιταλική κουλτούρα και παράδοση.

 

Μέσα σε όλο αυτό το όμορφο χάος και το τρέξιμο για να προλάβουμε τα πάντα, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και εμείς ανυπομονούμε για τις κενές μας μέρες. Στις κενές μας μέρες, όπου είναι τα Σαββατοκύριακα, υπάρχουν στιγμές που πηγαίνουμε ταξίδια σε πόλεις και χωριά της περιοχής, στιγμές χαλάρωσης στo Parco naturale delle Marcite, στιγμές βαριάς γενικής καθαριότητας του κοντέινερ στο οποίο ζούμε, και γενικά στιγμές που περιγράφουν συναισθήματα ελευθερίας και ανεμελιάς. Η ομάδα επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων του προγράμματος είχε την ευκαιρία να έρθει κοντά με τις Nuns of the order of Saint Benedict  Norcia δίνοντας μας την ευκαιρία να δουλέψουμε στον κήπο τους και στις καλλιέργειες τους.

 

Τέλος, παρέχουμε την βοήθεια μας στο φεστιβάλ Hempiness 2021 όπου γίνεται προς τιμή ενός νέου μηχανικό ήχου Emanuele Tiberi όπου απεβίωσε σε νεαρή ηλικία. Το φεστιβάλ λαμβάνει μέρος στις 3-4 Σεπτεμβρίου και έρχονται συγκροτήματα με τα οποία ο Emanuele είχε συνεργαστεί για να αποδώσουν σεβασμό προς τιμήν του. Μια από τις βοήθειες που παρείχαμε σε συνεργασία με τους διοργανωτές του φεστιβάλ είναι το μάζεμα των σκουπιδιών στο πάρκο και στα τοίχοι της Norcia.

 


Βύρωνας:

Ο Βύρωνας είναι μέλος του Κέντρου Νέων Ηπείρου και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας της πανδημίας, συμμετείχε ως εθελοντής στο πρόγραμμα του European Solidarity Corps στο Γκενκ του Βελγίου για ένα χρόνο. Το πρόγραμμα είχε τίτλο "Working with social disadvantaged children and younsters".

 

Ο οργανισμός που τον φιλοξένησε είχε ως στόχο να βοηθήσει παιδιά με κοινωνικές δυσκολίες πραγματοποιώντας διάφορες δραστηριότητες, ώστε να περνούν τα παιδιά ευχάριστα κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

Παράλληλα εκμεταλλευόμενος την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, είχε την δυνατότητα να ταξιδέψει και να ανακαλύψει διάφορα μέρη της περιοχής. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος και αρκετά ικανοποιημένος με τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε.


 

Αυτό το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος του European Solidarity Corps.