Ταξιάρχης

O Ταξιάρχης είναι από την Ελλάδα και συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην Ιταλία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία του και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε.

Ολοκληρώνοντας έξι μήνες διαμονής στη Σικελία ως εθελοντής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, φεύγω γεμάτος: από εμπειρίες, φίλους, συναισθήματα. Μέσω του εθελοντισμού μπόρεσα να διοχετεύσω τον ενθουσιασμό μου για το περιβάλλον συνεισφέροντας στην προστασία του είτε βουτώντας τα χέρια στο χώμα είτε ερχόμενος σε επαφή με ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, δουλεύοντας όλοι μαζί. 

 

Υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης και της έντονης ανθρώπινης παρέμβασης, το περιβάλλον μάς χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε και ως Ευρωπαίοι Πολίτες φέρουμε καθήκον να το προστατεύσουμε όλοι μαζί.

 

Ζώντας σε ένα μέρος το οποίο φέρει τη σφραγίδα της ιστορίας χιλιάδων ετών, γνώρισα έναν πολιτισμό που φέρει τόσο ομοιότητες με τον δικό μας όσο και διαφορές, που όλα αυτά μαζί τον καθιστούσαν μοναδικό στα μάτια μου. Γνώρισα ανθρώπους που έκαναν αυτούς τους έξι μήνες μία εμπειρία ζωής που θεωρώ διαμόρφωσε ανεξίτηλα το χαρακτήρα μου. Για μένα, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και διασυνοριακών θεμάτων θα βρίσκεται πλέον κάτω από το πρίσμα μιας άλλης οπτικής, αυτής των τόσο διαφορετικών αλλά ενωμένων ευρωπαϊκών λαών μέσω της αληθινής φιλίας όπου ο ενθουσιασμός, ο σεβασμός και οι ιδέες διαμοιράζονται και γίνονται πράξεις και έργα.

 

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και σίγουρα κάποια στιγμή να επισκεφθεί τη Σικελία. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη τόσο το Κέντρο Νέων Ηπείρου από τη μεριά της Ελλάδας όσο και το Centro Educazione Ambientale – Niscemi από τη μεριά της Ιταλίας, για να γίνει αυτό το ταξίδι πραγματικότητα. Εις το επανιδείν - Arrivederci!


 

 

This project was co-funded by the European Commission.